Zanussi ZTE 275 blijft dood na vervangen LNK

De wasdroger stuk of defect is natuurlijk erg vervelend! U kunt een monteur bellen maar die kost geld. Als u een beetje handig bent dan kunt u in veel gevallen uw wasdroger prima zelf repareren. Vragen over de reparatie of problemen met uw droger kunt u dan ook hier posten. De mede-forum gebruikers en de moderators van DIY reparatie (www.DIYreparatie.nl) helpen u graag op weg!
Gebruikersavatar
Bart Bartels
Berichten: 49
Lid geworden op: 12 feb 2019, 15:47

02 aug 2019, 00:43

Ik heb gratis een condensdroger gekregen, die bij de vorige eigenaar defect is gegaan. Hij was niet in staat om dat zelf te repareren. En heeft een vriend dit voor hem gedaan. Naar het leek was de bekende combinatie van LNK en veiligheidsweerstand defect.
Maar helaas heeft dit niets geholpen. Hij blijft morsdood

De PNC is 916 096 457 13
1.gif
1.gif (477.99 KiB) 1201 keer bekeken


2.gif
2.gif (536.9 KiB) 1201 keer bekeken

3.gif
3.gif (491.32 KiB) 1201 keer bekeken
Laatst gewijzigd door Bart Bartels op 02 aug 2019, 01:14, 1 keer totaal gewijzigd.
groetjes,

Bart
Gebruikersavatar
Bart Bartels
Berichten: 49
Lid geworden op: 12 feb 2019, 15:47

02 aug 2019, 01:11

4.gif
4.gif (447.48 KiB) 1200 keer bekeken

5.gif
5.gif (549.44 KiB) 1200 keer bekeken


6.gif
6.gif (440.24 KiB) 1200 keer bekeken
groetjes,

Bart
Gebruikersavatar
Lampje
Berichten: 308
Lid geworden op: 08 nov 2018, 22:43

02 aug 2019, 01:18

Heb je gemeten of de spanning op de print aankomt?
Met vriendelijke groet,


Lampje



Bent u tevreden met onze gratis hulp? En draait uw machine weer voor een paar centen?


Wij lusten wel een biertje
Gebruikersavatar
Bart Bartels
Berichten: 49
Lid geworden op: 12 feb 2019, 15:47

02 aug 2019, 12:59

Waar moet ik dat meten?

Want ik heb geen tekening van mijn machine.
groetjes,

Bart
Gebruikersavatar
Lampje
Berichten: 308
Lid geworden op: 08 nov 2018, 22:43

02 aug 2019, 14:43

Je begint te meten bij het ingangsfilter, daar waar de voedingskabel de machine binnenkomt.
Dat filter vangt stoorpulsen af en kan ook defect zijn. meet op de roze bedrading wat er voor spanning op staat.


20190801_141438 pijl.jpg
20190801_141438 pijl.jpg (533.91 KiB) 1181 keer bekeken




Volg de roze bekabeling en meet op de stekker van de print, daar mag geen verschil in zijn.
Met vriendelijke groet,


Lampje



Bent u tevreden met onze gratis hulp? En draait uw machine weer voor een paar centen?


Wij lusten wel een biertje
Gebruikersavatar
Bart Bartels
Berichten: 49
Lid geworden op: 12 feb 2019, 15:47

03 aug 2019, 17:01

Ik meet op het ingangsfilter 227 volt en op de andere kant van de kabel ook 227 volt. Dus de spanning komt goed op plug J13 van de print aan.
groetjes,

Bart
Gebruikersavatar
Lampje
Berichten: 308
Lid geworden op: 08 nov 2018, 22:43

03 aug 2019, 17:21

J13????


Ik zie het al Bart,

de voeding zit op de verkeerde stekker aangesloten, deze aansluiting is normaal leeg.

De voeding moet op de achterzijde van de keuzeschakelaar worden aangesloten.


verkeerde plug aangesloten.gif
verkeerde plug aangesloten.gif (623.79 KiB) 1158 keer bekeken
Met vriendelijke groet,


Lampje



Bent u tevreden met onze gratis hulp? En draait uw machine weer voor een paar centen?


Wij lusten wel een biertje
Gebruikersavatar
Bart Bartels
Berichten: 49
Lid geworden op: 12 feb 2019, 15:47

03 aug 2019, 19:38

Oeps, dat was me niet opgevallen.

Heb de plug omgezet en er komt leven en de machine draait.
Even een wasje gaan draaien en kijken of hij ook droogt.

Hoera
groetjes,

Bart
Gebruikersavatar
Lampje
Berichten: 308
Lid geworden op: 08 nov 2018, 22:43

03 aug 2019, 20:06

Bingo dus!

Wat me wel opvalt, is dat je nog steeds een veiligheidsweerstand van 47 ohm geplaatst hebt.
Ik zou je aan willen raden om er een van 100 ohm te plaatsen.

Veiligheidsweerstand 100 ohm

Veiligheidsweerstand te veel soldeer en niet gevloeid

Dan kun je gelijk de soldering wat verbeteren, want daar heb ik zo mijn twijfels over.
Met vriendelijke groet,


Lampje



Bent u tevreden met onze gratis hulp? En draait uw machine weer voor een paar centen?


Wij lusten wel een biertje
Gebruikersavatar
Bart Bartels
Berichten: 49
Lid geworden op: 12 feb 2019, 15:47

03 aug 2019, 21:09

Lampje,

Waarom zou ik die weerstand moeten vervangen?
Hij doet het nu toch?
groetjes,

Bart
Gebruikersavatar
Lampje
Berichten: 308
Lid geworden op: 08 nov 2018, 22:43

03 aug 2019, 21:49

Bart,
Lees dit artikel maar eens

Veiligheidsweerstand, oorzaak defect raken
Met vriendelijke groet,


Lampje



Bent u tevreden met onze gratis hulp? En draait uw machine weer voor een paar centen?


Wij lusten wel een biertje
Gebruikersavatar
Bart Bartels
Berichten: 49
Lid geworden op: 12 feb 2019, 15:47

03 aug 2019, 22:17

Dank je wel Lampje, dat is een duidelijk verhaal.

Maar we zijn er nog niet!

Proefdraaien met de machine met een natte handdoek er in, ging goed, hij werd warm en de handdoek is droog.

Maar nu ik er een grotere lading in gedaan heb, wil de machine niet meer draaien en staat een beetje te brommen.
Wat zou dat kunnen zijn?

Om de veiligheidsweerstand goed te kunnen solderen, wat raad je mij aan, om dit goed te laten vloeien?
groetjes,

Bart
Gebruikersavatar
Lampje
Berichten: 308
Lid geworden op: 08 nov 2018, 22:43

03 aug 2019, 22:35

Hoogstwaarschijnlijk is de startelco van de aandrijfmotor aan zijn einde. Of een van de motorrelais is defect.

Om nu zeker te stellen, of het in de motor zit of in de printkaart, is het meest eenvoudig om de motor met een losse voeding uit te proberen.

Doet hij het dan wel goed dan weet je dat het niet aan de motor ligt en zul je naar de printkaart moeten kijken.

Maar test eerst de motor maar.

Vreemde voeding op aandrijfmotor aansluiten

Als je in het bezit bent van een multimeter, die capaciteit kan meten, dan zou je ook de capaciteit van de startelco kunnen meten. Volgens mijn gegevens moet die 8 uF zijn.

Is die waarde lager dan gewoon vervangen.
Met vriendelijke groet,


Lampje



Bent u tevreden met onze gratis hulp? En draait uw machine weer voor een paar centen?


Wij lusten wel een biertje
Gebruikersavatar
Lampje
Berichten: 308
Lid geworden op: 08 nov 2018, 22:43

03 aug 2019, 22:46

Bart Bartels schreef:
03 aug 2019, 22:17

Om de veiligheidsweerstand goed te kunnen solderen, wat raad je mij aan, om dit goed te laten vloeien?
Dit is het beste spul wat je je maar kunt wensen Fluxpasta Mechanic MCN-UV80  Flux 50 gram

zie ook: Flux voor solderen
Met vriendelijke groet,


Lampje



Bent u tevreden met onze gratis hulp? En draait uw machine weer voor een paar centen?


Wij lusten wel een biertje
Gebruikersavatar
Bart Bartels
Berichten: 49
Lid geworden op: 12 feb 2019, 15:47

04 aug 2019, 13:05

Lampje,
Ik heb de condensator intussen gemeten.

De meetwaarde is slechts 3 uF, i.p.v. de 8 uF die hij zou moeten zijn, dus niet vreemd dat een volbeladen trommel niet wil starten.

Ik zal het vloeimiddel en de weerstand van 100 ohm bij Maak mijn witgoed zelf! Onderdelen bestellen.

Heeft hij ook de startcondensatoren in zijn assortiment?

Ik krijg de condensator niet los, weet jij hoe die vast zit?
groetjes,

Bart
Gebruikersavatar
Bennie
Berichten: 122
Lid geworden op: 08 nov 2018, 21:50

04 aug 2019, 16:35

Dag Bart.

De aanloopcondensator moet je er af schuiven, hij zit vergrendeld met een lipje.
Maakmijnwitgoed heeft geen aanloopcondensator in zijn assortiment.
Bij de fabrikant kost je een nieuwe 23 euro ex verzendkosten.
Maar je kan ook bij condensators.nl kijken.
Let wel op dat de waardes overeen komen wat betreft voltage en uF.
IF YOU CAN'T FIX IT WITH A HAMMER, YOU'VE GOT AN ELECTRICAL PROBLEM
Gebruikersavatar
Lampje
Berichten: 308
Lid geworden op: 08 nov 2018, 22:43

04 aug 2019, 19:10

Nog even als aanvulling op het bericht van Bennie,
Als je niet het origineel koopt, dan moet je zien dat je de condensator bevestigt met de M8 bout, die er bij een normale op zit.
Dan zul je een plaatje moeten maken wat in de schuif past.

De vergrendeling is vrij stug en is het makkelijkst als je de lip met een schroevendraaier weg buigt en er dan een reepje blik of verenstaal tussen schuift zodat de elco eruit kan schuiven. Het zit allemaal vrij vast, is de ervaring. Een beetje siliconenspray er tussen spuiten wil ook wel eens helpen.
Met vriendelijke groet,


Lampje



Bent u tevreden met onze gratis hulp? En draait uw machine weer voor een paar centen?


Wij lusten wel een biertje
Gebruikersavatar
Bart Bartels
Berichten: 49
Lid geworden op: 12 feb 2019, 15:47

04 aug 2019, 23:28

Bennie en Lampje,

hartelijk dank voor jullie reactie.

Je hebt gelijk Lampje, wat zat dat ding vast er is een hele deuk in gekomen, toen ik hem er probeerde uit te drukken. Het is maar goed dat hij al stuk was, anders was hij het nu wel geweest.

Ik denk toch dat ik een originele plaats, want al dat gepriegel met iets wat niet past, heb ik weinig zin in. Dan maar een paar centen meer.
Als ik google op Ducati 416.25.5392, dan vallen de prijzen in Nederland nog mee. Wat durven ze daar een geld voor te vragen bij E-bay en Amazon en allerlei buitenlandse firma's
groetjes,

Bart
Gebruikersavatar
Bart Bartels
Berichten: 49
Lid geworden op: 12 feb 2019, 15:47

05 aug 2019, 10:50

Hallo allen,
wat ben ik toch blij met dit forum. Ik heb alle geadviseerde spulletjes besteld bij Maak mijn witgoed en bij Electrolux, tevens voor allen een biertje gedoneerd, dus proost.
Ik ben er van overtuigd dat deze machine weer als een zonnetje gaat werken.
Bedankt nogmaals.
groetjes,

Bart
Gebruikersavatar
Bennie
Berichten: 122
Lid geworden op: 08 nov 2018, 21:50

05 aug 2019, 13:26

Bedankt voor de complimenten Bart, word zeer gewaardeerd.
En de biertjes ook natuurlijk, proost 😉
IF YOU CAN'T FIX IT WITH A HAMMER, YOU'VE GOT AN ELECTRICAL PROBLEM
Gebruikersavatar
Bart Bartels
Berichten: 49
Lid geworden op: 12 feb 2019, 15:47

05 aug 2019, 19:43

Maak mijnwitgoed is ook een perfecte webshop. De weerstanden en de flux (1 weerstand extra voor de breek) heb ik nu al in huis.

Ben gelijk de slecht gesoldeerde weerstand gaan vervangen en heb het flux vet, wat Lampje aanraadde, uitgeprobeerd.

solderen-veiligheidsweerstand-aanw.gif
solderen-veiligheidsweerstand-aanw.gif (522.8 KiB) 1067 keer bekeken


in vergelijking met de vorige versie
6 kl.gif
6 kl.gif (108.82 KiB) 1062 keer bekeken

Wat is dat geweldig spul, dat gaat toch snel en wat vloeit dat mooi!
Ik ben apetrots dat ik zo mooi kan solderen. De hars die je nog ziet is van het soldeerwerk van de vorige eigenaar.
Met een kwastje met alcohol was de gebruikte soldeerflux eenvoudig weg te poetsen.


Dus nu ook een veiligheidsweerstand van 100 ohm geplaatst en de voeding met twee schuifstekkers achter op de selector geplaatst. De schakelaar een paar standen gedraaid. Het startlampje ging groen knipperen en even later ging het alarm en ging het startlampje rood branden. Omdat er natuurlijk verder niets aangesloten is.

Dus de electronica voeding doet het in ieder geval. Nu wachten op de levering van de elco. Het wordt spannend.

Heb minutieus de solderingen van de vermogenskringen en relais nog nagekeken. Verder niets kunnen ontdekken.
Dus ik verwacht verder geen problemen meer.

Wat is dit leuk om gratis zo'n machine te krijgen, en dan met een beetje geknutsel weer helemaal tot leven te wekken.

Wordt vervolgd.
groetjes,

Bart
Gebruikersavatar
Lampje
Berichten: 308
Lid geworden op: 08 nov 2018, 22:43

05 aug 2019, 23:15

Hallo Bart,

dank je wel.

Ik vind het zo leuk dat jij er ook zo'n plezier in gaat krijgen.

Het is net of ik te maken heb met Sjakie in de chocoladefabriek.

We gaan het zien, wat het wordt als de elco binnen is. Ik heb er in ieder geval vertrouwen in.
Met vriendelijke groet,


Lampje



Bent u tevreden met onze gratis hulp? En draait uw machine weer voor een paar centen?


Wij lusten wel een biertje
Gebruikersavatar
Bart Bartels
Berichten: 49
Lid geworden op: 12 feb 2019, 15:47

06 aug 2019, 17:50

Nou zeker, dat ik er plezier in krijg, want de elco is ook bezorgd en heb ik intussen geplaatst.

Er staat weer een wasje te drogen, de machine start vlot op en lijkt weer als nieuw te draaien. Hij trekt de volle verwarmingsstroom, dus lijkt het erop, dat het lek helemaal boven water is. Mannen, nog hartelijk dank voor jullie vakkundige adviezen en geduld om mij dit toch ook te leren. Ik vind het geweldig!!!
groetjes,

Bart
Gebruikersavatar
Lampje
Berichten: 308
Lid geworden op: 08 nov 2018, 22:43

07 aug 2019, 12:31

Dat is goed om te horen Bart.
Daar doen we het ook voor!
Met vriendelijke groet,


Lampje



Bent u tevreden met onze gratis hulp? En draait uw machine weer voor een paar centen?


Wij lusten wel een biertje
Gebruikersavatar
Bart Bartels
Berichten: 49
Lid geworden op: 12 feb 2019, 15:47

08 aug 2019, 17:42

Nou mannen,

Ik heb toch te vroeg gejuicht.

Hij leek het prima te doen en hij deed er best wel lang over, maar was op een moment klaar.

Maar toen ik het wasgoed uit elkaar haalde was de kern toch nog wat vochtig.

Want dit moet een oorzaak hebben en in het zicht van de stal laten we de moed niet zakken.

Weten jullie een oplossing?
groetjes,

Bart
Gebruikersavatar
Bennie
Berichten: 122
Lid geworden op: 08 nov 2018, 21:50

09 aug 2019, 18:09

Dag Bart.

Hoe bedoel je "in de kern nog vochtig"?
Een wasdroger verandert elke keer van richting tijdens het draaien.
Hierdoor word de was door elkaar gehusseld en voorkomt dat alles in elkaar gedraaid word.
Zit bij jou wel alles in elkaar gedraaid?
IF YOU CAN'T FIX IT WITH A HAMMER, YOU'VE GOT AN ELECTRICAL PROBLEM
Gebruikersavatar
Bart Bartels
Berichten: 49
Lid geworden op: 12 feb 2019, 15:47

09 aug 2019, 23:01

Hoi Bennie,

Nee mijn wasgoed ligt niet zo los in de trommel, het is een beetje in elkaar gedraaid.
groetjes,

Bart
Henk
Berichten: 29
Lid geworden op: 09 nov 2018, 22:05

09 aug 2019, 23:32

Hoi Bart, zat er een kussensloop of dekbedovertrek of zo bij? Die dingen willen je wasgoed nog wel eens 'verzamelen'. Als alles in een knoet in zo'n stoffen zak verzamelt, kan er niet vrij lucht langs blazen tijdens het drogen en blijft het dus wat vochtig.

De beste tip om dit te voorkomen is wat mij betreft van de huishoudbeurs (echt waar: link):
"Om dit te voorkomen hoef je alleen maar een elastiekje om de opening van je hoeslaken te binden. Een andere oplossing is om het hoeslaken apart te drogen van het overige wasgoed of het hoeslaken na het wassen over de lengte te vouwen en over een deur te hangen. Zo droogt ‘ie meteen kreukvrij op en kan het overige wasgoed veilig in de droger."
Gebruikersavatar
Bart Bartels
Berichten: 49
Lid geworden op: 12 feb 2019, 15:47

10 aug 2019, 01:31

Ach Henk, dan krijg je weer klachten waar dat elastiek heeft gezeten, is het niet droog.
En als er dan eens een sok in zit, nee die doe ik nooit in de droger . Dus dat probleem heb ik niet.

Het is net wat Bennie aandraagt, misschien dat hij niet wisselend van draairichting is, doet dit type dit dan niet?.

Maar hoe moet je dat nou controleren?
groetjes,

Bart
HaZee
Berichten: 41
Lid geworden op: 08 nov 2018, 21:34

10 aug 2019, 09:54

Top, dan moet het wel iets technisch zijn en dat is meestal wel op te lossen!

Mocht hij niet wisselen van draairichting dan is er meestal iets aan de hand met een relais. Het beste is om eens het diagnose programma te draaien en te kijken wat die signaleert. Ik ga even op zoek voor je om te kijken hoe je die start op jouw machine.
Goed geholpen? Help ons dit forum in de lucht te houden!
HaZee
Berichten: 41
Lid geworden op: 08 nov 2018, 21:34

10 aug 2019, 10:15

Ik heb een algemene servicemanual gevonden die volgens mij ook van toepassing is op jouw machine. Probeer eens het volgende:
  • Machine uit zetten (draaiknop op stand 0)
Wacht heel even
  • Machine aan zetten (draaiknop op stand 1) terwijl je tegelijkertijd op de buzzer knop en op de start/pause knop drukt.
  • Hou die 2 knoppen vast tot de machine tot leven komt.
De machine is nu de knoppen en ledjes aan het testen. Elke stand van de draaiknop is weer een andere test, dus wacht steeds even een tijdje en zet hem dan 1 positie verder en kijk wat er gebeurt en welke foutcodes er evt. weergegeven worden op het display. Mocht je een code tegenkomen, meld die dan even hier op het forum met in welke stand deze code optreedt.

Doe dit allemaal met een lege machine, zonder was erin.
Goed geholpen? Help ons dit forum in de lucht te houden!
Gebruikersavatar
Lampje
Berichten: 308
Lid geworden op: 08 nov 2018, 22:43

10 aug 2019, 16:10

In aanvulling op het verhaal van HaZee, nog een engelse film die het proces duidelijk uitlegt.

Foutcodes en diagnostische mode wasdrogers

Bart jouw foutcodes kun je uitlezen in de startknop, het lampje knippert eerst een aantal keren rood voor de tientallen en dan een aantal keren groen voor de eenheden. Dus 3 maal rood en twee maal groen betekent foutcode E32
Met vriendelijke groet,


Lampje



Bent u tevreden met onze gratis hulp? En draait uw machine weer voor een paar centen?


Wij lusten wel een biertje
Gebruikersavatar
Lampje
Berichten: 308
Lid geworden op: 08 nov 2018, 22:43

10 aug 2019, 17:36

Beste Bart,

hier nog een overzicht van de functies van de keuzeknop in de diagnostische mode


keuzeknop-functie-test.gif
keuzeknop-functie-test.gif (145.92 KiB) 888 keer bekeken
Dus je moet de standen 3 Clockwise (CW) of 5 Counterclockwise (CCW) hebben, dan moet de draairichting wel veranderen.

Ik ben benieuwd.
Met vriendelijke groet,


Lampje



Bent u tevreden met onze gratis hulp? En draait uw machine weer voor een paar centen?


Wij lusten wel een biertje
Gebruikersavatar
Bart Bartels
Berichten: 49
Lid geworden op: 12 feb 2019, 15:47

10 aug 2019, 17:46

Dat is een handige optie!

Hoef je helemaal niets voor open te maken.

Ga ik gelijk doen.
groetjes,

Bart
Gebruikersavatar
Bart Bartels
Berichten: 49
Lid geworden op: 12 feb 2019, 15:47

10 aug 2019, 18:02

Nou het is duidelijk, de machine draait, zowel in stand 3, als in stand 5, dezelfde kant op.

Welk relais zal dit dan zijn, die dit veroorzaakt? Want er zitten 4 dezelfde relais op de kaart.
groetjes,

Bart
Gebruikersavatar
Bart Bartels
Berichten: 49
Lid geworden op: 12 feb 2019, 15:47

11 aug 2019, 11:17

Ik heb maar even een fotootje gemaakt van de print en de relais genummerd.

aansluitingen-pijl.gif
aansluitingen-pijl.gif (918.45 KiB) 865 keer bekeken
groetjes,

Bart
Gebruikersavatar
Lampje
Berichten: 308
Lid geworden op: 08 nov 2018, 22:43

11 aug 2019, 12:13

Het lijkt me logisch dat het dichtsbijzijnde relais (RL3) het omkeerrelais is.
Maar dat kun je zeker stellen door even te kijken aan de achterkant.
Er moeten minimaal 2 sporen richting relais gaan.
Met vriendelijke groet,


Lampje



Bent u tevreden met onze gratis hulp? En draait uw machine weer voor een paar centen?


Wij lusten wel een biertje
HaZee
Berichten: 41
Lid geworden op: 08 nov 2018, 21:34

11 aug 2019, 22:46

Hoi Bart, heb je al kunnen kijken naar de sporen om te checken of het inderdaad RL3 is?

Overigens nog een goed advies: Als je een relais gaat vervangen, vervang ze dan gelijk alle vier. Ze zijn allemaal hetzelfde, kosten vrijwel niets (hier bijv.) en je zult zien dat als je er maar één vervangt, de volgende binnenkort ook moet...

(het is net als bij een auto met de koplampen; vandaag links stuk en overmorgen rechts, dus je kunt het beter in één keer aanpakken)
Goed geholpen? Help ons dit forum in de lucht te houden!
Gebruikersavatar
Bart Bartels
Berichten: 49
Lid geworden op: 12 feb 2019, 15:47

12 aug 2019, 15:43

Ik heb even wat foto's van de totalen van voor en achter zijde gemaakt.


20190812_143130.jpg
20190812_143130.jpg (665.74 KiB) 846 keer bekeken


20190812_143632.jpg
20190812_143632.jpg (575.85 KiB) 846 keer bekeken
groetjes,

Bart
Gebruikersavatar
Lampje
Berichten: 308
Lid geworden op: 08 nov 2018, 22:43

12 aug 2019, 16:46

20190812_143632 spiegel.jpg
20190812_143632 spiegel.jpg (577.26 KiB) 833 keer bekeken
met relais ingetekend.jpg
met relais ingetekend.jpg (988.03 KiB) 833 keer bekeken
Voor mij is het heel duidelijk het is RL 3 die het probleem veroorzaakt.

RL4 zou je kunnen laten zitten want die doet bij dit type droger niet mee.

J 10 is n.l. niet aangesloten.

Die wordt meestal gebruikt als de aandrijfmotor met twee condensatoren is uitgerust om tijdens de start een tweede condensator even een extra zetje te geven.

De andere twee zou ik zeker ook vervangen, want die krijgen de verwarmingsstroom te verduren.
Ik ben het helemaal met HaZee eens want het gaat in een ruk door als je de machine open hebt liggen. Heb je trouwens mazzel dat je geen Miele hebt, want daar kosten de relais ruim 50 keer zo veel.
Met vriendelijke groet,


Lampje



Bent u tevreden met onze gratis hulp? En draait uw machine weer voor een paar centen?


Wij lusten wel een biertje
Gebruikersavatar
Bart Bartels
Berichten: 49
Lid geworden op: 12 feb 2019, 15:47

13 aug 2019, 00:07

Lampje, wat heb jij op een mooie, en heldere manier, het voor mij duidelijk gemaakt, hoe het aan de spoorzijde van de printkaart zit.

Want dat was voor mij toch echt abacadabra en gelijk aan een bak bami.

Het is me duidelijk, ik ga 3 relais bestellen Relais Schrack T7NV1D4-12-WG Vervanger Bosch relais Bij Ik? Maak mijn witgoed.nl.

Ik ben echt tevreden over deze webshop, die zich schijnbaar helemaal gespecialiseerd heeft op de levering van onderdelen, waar je normaal niet aan kunt komen, als particulier.
Echt een aanrader!!
groetjes,

Bart
Gebruikersavatar
Lampje
Berichten: 308
Lid geworden op: 08 nov 2018, 22:43

13 aug 2019, 00:23

Dat is leuk om te horen Bart.

Eigenlijk is dat een beroepsroutine, als eerste naar de "huisjes" kijken.

Want de 5 soldeerpunten in de vorm van een huisje met een puntdak, zijn de plaatsen waar veel rottigheid zichtbaar wordt aan slechte solderingen of meestal hitteontwikkelingen, vanuit een slecht relais, wat de soldeer los doet laten.

Print-slechte contacten3.jpg
Print-slechte contacten3.jpg (110.14 KiB) 818 keer bekeken


Van de 5 contacten die deze relais bezitten is het meestal het maakkontakt wat een losse verbinding krijgt, omdat dit contact de minste massa heeft en dicht bij het soldeerpunt zit. Heel veel wordt gezegd: "doorsolderen en dan is het probleem over".
Dat is een foute gedachte. Het symptoom is (tijdelijk) over, maar het probleem blijft, het slechte contact wat heet wordt.

Je ziet wat een nieuw relais kost, het is drie keer niets, daar moet je niet op bezuinigen, dus gewoon vervangen en je hebt weer jaren plezier
Met vriendelijke groet,


Lampje



Bent u tevreden met onze gratis hulp? En draait uw machine weer voor een paar centen?


Wij lusten wel een biertje
Gebruikersavatar
Bart Bartels
Berichten: 49
Lid geworden op: 12 feb 2019, 15:47

14 aug 2019, 23:50

De relais waren al snel binnen, maar had een verjaardag dus geen tijd.
Nu ben ik er aan begonnen, maar het los solderen van de relais valt toch wel even tegen.
Als ik de ene punt warm heb, om hem los te maken, zitten alle 4 anderen al weer vast.
Is hier een listigheidje voor?
Ik heb zo'n pompje gekocht in de webshop, maar dat lukt me niet erg.

Weten jullie raad?
groetjes,

Bart
Gebruikersavatar
Lampje
Berichten: 308
Lid geworden op: 08 nov 2018, 22:43

15 aug 2019, 12:05

Bart lees dit artikel maar eens en kijk ook naar de linkjes

Het vervangen van een relais
Met vriendelijke groet,


Lampje



Bent u tevreden met onze gratis hulp? En draait uw machine weer voor een paar centen?


Wij lusten wel een biertje
Gebruikersavatar
Bart Bartels
Berichten: 49
Lid geworden op: 12 feb 2019, 15:47

15 aug 2019, 23:35

Dank je wel Lampje,

wat is dat duidelijk beschreven

Ook de linken geven zeer waardevolle informatie waar ik veel van kan leren.
groetjes,

Bart
Gebruikersavatar
Bart Bartels
Berichten: 49
Lid geworden op: 12 feb 2019, 15:47

16 aug 2019, 16:01

Nou het is gelukt, ik heb de drie relais er uit en de nieuwe erin. Dat was even priegelen, maar goed gelukt.

Het probleem wat ik tegenkwam dat hij nu met de melding E62 in alarm ging.

De bedrading van het element gemeten, zo staan de beide clixons in serie met de gemeenschappelijke draad van beide elementen.

Tot zo ver snap ik het.

De een die de maximale temperatuur bewaakt en de gemeenschappelijke voeding schakelt, de hoeveelheid vermogen wordt gestuurd vanuit de print.

De ene clixon is een maximaal thermostaat met autoreset, de andere een oververhittingsthermostaat met een rood knopje, wat er uitspringt als de max thermostaat het af laat weten en niet weer in komt.

Maar wat klopt er volgens mij niet?

Beide hebben een instelling van 175 graden Celsius.

Volgens mij moet dat getrapt zijn. zodat de trip thermo later schakelt als de max thermo.
Zijn jullie dit ook al eens tegengekomen?

Of zouden ze in het verleden er een verkeerde in gezet hebben?
groetjes,

Bart
Gebruikersavatar
Lampje
Berichten: 308
Lid geworden op: 08 nov 2018, 22:43

17 aug 2019, 21:09

Nou ik heb even in vergelijkbare documentatie gekeken. Daar wordt de temp 92 +/- 3 graden Celsius voor de max. thermostaat en 160 graden voor de tripthermostaat genoemd. Er is hier dus duidelijk geknoeid met de beveiligingen.

En ja, dan heb je geen problemen, er wordt niets meer uitgeschakeld, als er iets te warm wordt, vanwege bijv. slecht onderhoud van de filters, of een slecht lopende aandrijfmotor. En daardoor is dit systeem zeer brandgevaarlijk, omdat de maximale beveiligingen helemaal niet werken.

Je zult dus een complete verwarmingsunit moeten vervangen, want de thermostaten mag je van de fabrikant niet vervangen. Dit staat duidelijk in de servicedocumentatie. Dus mocht je brand krijgen, dan gaat de verzekeringsmaatschappij echt moeilijk doen en is de vraag of je wel iets vergoed krijgt.

Dus niet over nadenken, gewoon vervangen.
Met vriendelijke groet,


Lampje



Bent u tevreden met onze gratis hulp? En draait uw machine weer voor een paar centen?


Wij lusten wel een biertje
Gebruikersavatar
Lampje
Berichten: 308
Lid geworden op: 08 nov 2018, 22:43

17 aug 2019, 21:44

Wat betreft de foutcode, dat kan een oude foutcode zijn vanuit de tijd dat het relais defect was en de motor soms niet goed draaide.
zie Foutcodes en diagnostische mode wasdrogers
Met vriendelijke groet,


Lampje



Bent u tevreden met onze gratis hulp? En draait uw machine weer voor een paar centen?


Wij lusten wel een biertje
Gebruikersavatar
Lampje
Berichten: 308
Lid geworden op: 08 nov 2018, 22:43

19 aug 2019, 13:40

Bart,
Ik ben bezig met een testpaneel en heb recent een soortgelijke machine gedemonteerd om een testopstelling te maken.

Dus even gekeken hoe het bij mij zat.

Precies zo als bij jou!

Wat blijkt? Die ingegoten waarde is niet de waarde van de werking maar van het type.

Want ik heb de kabels los genomen en toen werd de zijkant zichtbaar en daar stonden de waarden van resp. 92 en 125 graden op geprint. Dat lijkt mij alleszins redelijk. Dus heb je weer mazzel, want dit complete element is aardig aan de prijs.
Met vriendelijke groet,


Lampje



Bent u tevreden met onze gratis hulp? En draait uw machine weer voor een paar centen?


Wij lusten wel een biertje
Gebruikersavatar
Bart Bartels
Berichten: 49
Lid geworden op: 12 feb 2019, 15:47

19 aug 2019, 17:01

Daar ben ik erg blij om, dat scheelt me zo maar even 114 euro!!

https://www.fiyo.nl/verwarmingselement- ... _brand=668
groetjes,

Bart
Plaats reactie