Wasmachine en Wasdroger op één groep

Beschrijvingen en handleidingen van klusjes die je goed zelf kunt doen als je witgoed (droger, wasmachine, vaatwasser, koffie apparaat, etc.) stuk of defect is. Kom je er niet uit, vraag dan hulp op het DIY reparatie forum om jouw machine te repareren!
Gesloten
Gebruikersavatar
Lampje
Berichten: 440
Lid geworden op: 08 nov 2018, 22:43

22 jan 2019, 22:20

Een wasmachine en een (condens)droger met verwarmingselementen kunnen niet tegelijkertijd draaien op één groep.

Maar ja na de vakantie is het druk rondom het witgoed en willen we zo snel als mogelijk de zaak aan kant hebben.

Daarvoor hebben handige jongens, die niet verder nagedacht hebben dan aan hun eigen portemonnee, een dure contactdoos op de markt gebracht, die dit probleem voor u oplost.

Duoschakelaar.gifGaat de wasmachine te veel stroom trekken, omdat het water verwarmd moet worden, dan wordt de spanning naar de droger uitgeschakeld.

De wasmachine heeft de prioriteit.

En daar zit de grootste blunder in dit ontwerp. Er wordt niet gekeken naar de toestand van de wasdroger. Die kan op dat moment van afschakelen wel op zijn maximale temperatuur staan te werken en dan wordt ineens de spanning van de machine gegooid. De ventilatie stopt ook.
Er wordt geen afkoelfase in gesteld. De restwarmte kan nergens heen en jaagt de temperatuur in de elementen omhoog, waardoor ze gaan gloeien.

En dat is net weer het zwakke punt van wasdrogers met een verwarmingselement, de gemiddelde gebruiker maakt deze ruimte nooit stofvrij, want staan er eenvoudig niet bij stil, dat het noodzakelijk onderhoud wel eens verder zou kunnen gaan, dan het schoonhouden van de eenvoudig bereikbare filters.

Stof is brandbaar en zelfs explosiegevaarlijk. Deze twee: een gloeiend element en explosief stof samenbrengen, is dus vragen om moeilijkheden.

Maar een ding is zeker.
Gooi dat slecht ontworpen rotding, zo gauw als mogelijk, in de kliko.

Dan zijn er een aantal mogelijkheden om dit probleem op te lossen:

1 Laat een extra groep aan leggen. Helaas, is dat vaak niet zo eenvoudig te realiseren en ook kostbaar.

2 Vervang de (condens)droger door een warmtepompdroger, die veel minder energie verbruikt en wel tegelijkertijd op een groep kan functioneren.

3 Als dat allemaal niet mogelijk is, dan zou je alleen de voeding van de verwarmingselementen onderling kunnen vergrendelen door een relaisschakeling toe te passen.

De relaisspoel wordt gestuurd door de spanning, die op de elementen van de wasmachine komt en het relais verbreekt de stroomtoevoer naar het element van de wasdroger.
Het voordeel is dat er geen pieken meer in de warmte ontwikkeling van de droger zijn.
Het programma van de wasdroger niet spanningsloos wordt gemaakt, wat hem doet stoppen.
De droger gewoon met de opgewarmde lucht door blijft drogen.
Er alleen geen droger verwarming is, wanneer de wasmachine warmte vraagt.
Er hierdoor geen brandgevaar meer ontstaat.
Het proces van tegelijkertijd werken van twee machines optimaal wordt benut, zonder dat er sprake is van overbelasting van de groep.
De tijdwinst t.o.v. achter elkaar werken, is enorm want het vertragen van het droogproces is door deze methode minimaal.
Gesloten