Storing Condenswatercontainer vol

Beschrijvingen en handleidingen van klusjes die je goed zelf kunt doen als je witgoed (droger, wasmachine, vaatwasser, koffie apparaat, etc.) stuk of defect is. Kom je er niet uit, vraag dan hulp op het DIY reparatie forum om jouw machine te repareren!
Gesloten
Gebruikersavatar
Lampje
Berichten: 440
Lid geworden op: 08 nov 2018, 22:43

29 dec 2018, 23:00

Storing Condenswatercontainer vol


Een van de alarmen, die de wasdroger uitschakelt, is het alarm “Condens container vol”.
Het is natuurlijk logisch, dat de automatiek ingrijpt, als je vergeten bent de container te legen.
De ruimte zou vol lopen met condenswater, waarbij veel waterschade zou kunnen ontstaan.
Tot zover, is het logisch.

Maar dit alarm, wat de machine afschakelt, komt na verloop van tijd, ook als de machine regelrecht op het riool is aangesloten en er geen druppel water in de container aanwezig is.

Dat is voor de gebruiker totaal onlogisch, omdat men ervan uitgaat dat er daadwerkelijk een niveau van de tank wordt gemeten. En dat is juist niet het geval, en wordt totaal anders gedaan.

Er zit in de bodem, onder de condensor, die het vocht aan de warme lucht onttrekt, een aantal ruimtes waar een condenspomp en een niveauregeling zijn aangebracht.
1. Een sumptank, waar het condens vocht verzameld wordt,
2. Een vlotterkamer waarin de vlotter het niveau bewaakt,
3. Een pompcompartiment/sump waar de pomp uit zuigt,
4. Een microschakelaar of electrode, die hoog niveau in de vlotterkamer signaleert.

De persleiding van de pomp komt uit boven het vulgat van de container.
Mocht de container vol raken, dan loopt de container over en vloeit het condenswater via de overstortslang weer terug in de sumptank.

Hoe werkt de schakelaar?
Hij werkt vaak net andersom, als dat dat we denken. Daar steekt de draadbreuk filosofie achter.
Bij hoog niveau wordt de stroomkring naar de besturingsprint verbroken, als signaal dat de pomp door de elektronica ingeschakeld moet worden. Dit gebeurt dus ook als er een draadbreuk, of slecht contact van de microschakelaar is.

En de elektronica bewaakt, of de pomp het water binnen de 30 seconden weggepompt heeft en de vlotterschakelaar weer gesloten is.
Als de container vol is, dan zal, door het overstorten, het niveau niet dalen en zal de machine worden afgeschakeld. Net zoals bij een draadbreuk.
Maar dit gebeurt ook, als de vlotter niet vlug genoeg reageert, omdat hij vuil is of de kanaaltjes verstopt zijn.
En dat is de zwakheid van dit systeem, want de vlotterkamer is via een doolhofachtig kanaaltje verbonden met de pompruimte, om het regelgedrag van de vlotter en pomp rustiger te maken.

Dat werkt uitstekend, als we ons maar aan een aantal zaken zouden houden.
Want de oorzaak van dit probleem, ligt hoofdzakelijk aan het gebruik van wasverzachter en het niet regelmatig schoonhouden van deze omgeving. Azijn is een goede vervanger en is ook nog eens veel goedkoper.

Sump-versmeerd.gif

Pompcompartiment is totaal versmeerd met blubber

Sump-vette-prut.gif

De prut uit het pompcompartiment


Wasverzachter niet nodig
Het gebruik van wasverzachter is niet nodig in wasdrogers, de beweging tijdens het drogen maakt het wasgoed al zacht. En azijn bindt de kalk uit het drinkwater aan zich. En de eventuele geurtjes worden door de azijn geneutraliseerd.

Wasverzachter zorgt ervoor dat, samen met wasmiddelresten en stofdeeltjes van het wasgoed, er een vettige, vieze, dikke brij ontstaat, die de dunne kanalen van de vlotterkamer verstoppen.

De vlotter blijft dus hangen of kleven en signaleert dus niet meer het juiste niveau en de elektronica geeft hoog alarm af. Ook als de container leeg is.
Het advies is: Om i.p.v. wasverzachter 2 kopjes schoonmaakazijn toe te voegen, in het spoelmiddelbakje van de wasmachine.
Wil je een luchtje? Dan is er ook schoonmaakazijn met lavendelgeur te koop. Ook kun je andere etherische oliën aan de azijn toevoegen. Want de eventuele kalkresten die het wasgoed nog hard zouden maken, worden gebonden door de azijn. Is ook nog eens goed voor je budget.

Wat te doen?
Warmtewisselaar-vuil.gif


Condensor met warm water reinigen
Pomp en vlotter en compartimenten reinigen.
Slangen doorblazen
Eventuele open contacten van de vlotter reinigen
Condensor ruimte doorspoelen met warm sop en naspoelen met warm water.
Sump doorspoelen.


zie ook het filmpje: Bosch Siemens Sump foutmelding condensbak legen - filters reinigen
Gesloten