SMD solderen

Beschrijvingen en handleidingen van klusjes die je goed zelf kunt doen als je witgoed (droger, wasmachine, vaatwasser, koffie apparaat, etc.) stuk of defect is. Kom je er niet uit, vraag dan hulp op het DIY reparatie forum om jouw machine te repareren!
Gesloten
Gebruikersavatar
Lampje
Berichten: 440
Lid geworden op: 08 nov 2018, 22:43

20 dec 2018, 18:24

SMD solderen

Waar staat de afkorting SMD voor?
Surface Mounted Device, wat vrij vertaald betekent: Een aan de oppervlakte bevestigde component.
Stonden de vorige generatie componenten nog vast door de gaatjes in de printkaart, zo liggen deze miniatuur componenten direct op de printbanen gesoldeerd.
En robots leggen de componenten dan op de kaart.

SMD technologie SMT (surface mount technology) Pick and Place

Zie: SMD technologie Productielijn SMD print
Het solderen van deze componenten wordt door machines gedaan, waarbij de soldeerpasta (tin en vloeimiddel) door een inkjet printer op de juiste plaatsen wordt gespoten.
De componenten worden dan gesoldeerd in een oven, waar hete lucht of infrarood, de soldeer doet smelten.
Het is een zeer complex proces van temperatuurbewaking, omdat niet alle vlakken gelijk van kleur of massa zijn en ook componenten in de “schaduw” van grotere componenten zoals afvlak condensatoren kunnen staan.

Voor een uitleg hierover: Surface-mount technology (SMT) een zeer uitgebreide en verhelderende uitleg over de gehele technologie.
Als we dus handmatig zo’n component willen vervangen, dan is het dus zaak zeer precies te werken.
Want de omliggende componenten mogen dus niet mee verwarmd worden en los zouden kunnen raken of erger.
Ga je met hete lucht of gas solderen, dan zal de omgeving met thermische tape moeten worden afgeschermd.
Warmtewerende tape voor bescherming componenten


De LNK- en TNY-chips zijn relatief groot in deze technologie, dus die kunnen we nog wel aan met een soldeerbout, maar niet op die manier, die we gewend waren in de “door de gaatjes” technologie.

Gebruik hiervoor het Soldeerhulpstuk verwijderen LNK en TNY
We zullen een voorbeeld moeten nemen aan de soldeertechniek, die bij de reparatie van computers gebruikt wordt en het gewoon onmogelijk is om alle pennetjes apart te solderen.
De z.g. sleeptechniek van solderen. Het soldeertin moet dan in kleine hoeveelheid op de schone soldeertip worden gebracht. De hars, die in de kern van het soldeer zit, verbrandt hierbij helaas en zal er op een andere manier vloeimiddel (Flux) op de te solderen verbinding moeten worden aangebracht. Zie ook: SMD Solderen - de techniek van slepend solderen bij vervanging van LNK/TNY

Welke flux moeten we hiervoor gebruiken?


MECHANIC-MCN-UV80-No-clean-Paste-Flux-Soldering.png


Onderzoek op Youtube en eigen beproevingen geven voor mij aan, dat er een wereld van verschil is tussen de diverse soorten Flux. Waar de een voor geen meter vloeit en veel warmte nodig heeft om te vloeien, gaat de andere als een speer. Ik zweer intussen bij Soldeerflux Mechanic type MCN-UV80, het is dan misschien wel wat duurder, maar waar hebben we het over als je een reparatie zeer goed kunt volbrengen en daar zo rond de 300 á 400 euro mee bespaart? Dan kan dat extra eurootje er best vanaf.
Want je koopt het maar eenmaal, want het blik van 50 gram, daar moet je heel wat voor solderen om hem leeg te krijgen. En er staat hier gelukkig geen houdbaarheidsdatum op, terwijl de andere fluxen beperkt zijn tot een jaar, na fabricage.
Is helaas in Nederland niet koop, en een persoonlijke bestelling in China is weken onderweg, maar daar is een oplossing voor gekomen, het is opgenomen in het assortiment van de webshop "Maak mijn witgoed.nl": Soldeerfluxpasta Mechanic MCN-UV80  Flux 50 gram


De flux ruim opbrengen met een cocktail prikker en de restanten na het solderen wegwassen met een kwast en een doekje Isopropanol alcohol.
Gesloten