LNK/TNY doormeten

Beschrijvingen en handleidingen van klusjes die je goed zelf kunt doen als je witgoed (droger, wasmachine, vaatwasser, koffie apparaat, etc.) stuk of defect is. Kom je er niet uit, vraag dan hulp op het DIY reparatie forum om jouw machine te repareren!
Gesloten
Gebruikersavatar
Lampje
Berichten: 595
Lid geworden op: 08 nov 2018, 22:43

15 nov 2018, 23:16

Een LNK of TNY linkswitch doormeten, als hij niet zichtbaar defect is

Bij het werken met chips in de mini electronica is een aardingspolsband noodzakelijk om statische lading af te voeren bij het aanraken van de printkaart en zijn componenten. Statische ladingen zijn vaak duizenden volts en vernielen de chips geluidloos, je hoort ze niet eens knetteren.

Ga dat niet doen met een los snoertje aan je horlogeband en aan de radiator, want dat is echt levensgevaarlijk. In het polsbandje zit een hoogohmige weerstand, die ladingen af laat vloeien en reduceert de maximale stroom dusdanig, dat hoge dodelijke stromen voorkomen worden, als je ooit eens per ongeluk een spanning voerend deel aanraakt

Polsband aarding.jpg

LNK ohms meten.jpg

Kruislings meten, alleenstaande en overhoekse poot met beide polariteiten van de meter.


Dit is alleen van toepassing bij de LNK, voor TNY en TOP zie volgende posting


De ohmse waarde tussen drain en source bij defecte LNK (is laagohmig, kan zelfs lager als 10 ohm zijn)


LNK-pos-defect.gifDe ohmse waarde tussen drain en source bij omgekeerde polariteit bij defecte (is laagohmig, kan zelfs 10 ohm zijn)

Bij een goede LNK meet je aan de ene zijde megohms en de andere zijde een wisselende hoogohmige waarde vanwege een elco in het circuit, die geladen wordt.


LNK-neg-defect.gif


De ohmse waarde van de weerstand R57, niets aan te zien, maar ook oneindig (defect)Weerstand-defect.gif


Zo ziet de gedemonteerde LNK er uit, niets te zien en toch defect.LNK.gifDeze hoef je niet te meten, want aan de brandspoortjes boven LNK3 zie je dat de chip overleden is.LNK opgeblazen cu.JPG
Gebruikersavatar
Lampje
Berichten: 595
Lid geworden op: 08 nov 2018, 22:43

19 jan 2019, 17:53

De configuratie is echter bij de TNY en TOP afwijkend, dus let op welk type er gemonteerd is.


TNY253-254-255 pinconfiguratie meten.png


TNY263-268 pinconfiguratie meten.png


TNY274-280 pinconfiguratie meten2.png


TOP242-250 pinconfiguratie meten.png


TOP 242-250
Gebruikersavatar
Lampje
Berichten: 595
Lid geworden op: 08 nov 2018, 22:43

03 feb 2019, 13:45

Oorzaak van het defect raken van de veiligheidsweerstandOnderstaande tekeningen komen uit de datasheet van de LNK fabrikant en kunnen afwijken van de printen die in het witgoed gebruikt worden.

lnk-304.PNG

thermische beveiliging LNK.pngEerst wordt bij het inschakelen van de voeding via de de veiligheidsweerstand RF1 en de diodes D3 en D4 de wisselspanning enkelfasig gelijkgericht en de condensator C4 geladen. De veranderende spanning (oplopend) zal met een oplopende stroom de stroom doorzetten om ook de condensator C5 te laden. Maar moet via de smoorspoel die elke verandering van stroom zal proberen tegen te gaan, waardoor de lading op C5 later zal stijgen als die op C4. Al die tijd voert de mosfet in de LNK geen hoofdstroom, omdat deze geblokkeerd is. Want pas als de Drain voldoende spanning krijgt aangeboden en de bijpass en de bypass pin undervoltage comparator 5,8 volt zien dan wordt de oscillator opgestart die de RS flip-flop laat werken en die de mosfet de grootte van de blokken door laat schakelen, waarmee via de smoorspel L1 de condensator C2 geladen wordt. Door het opslingeren van de C in samenhang met de L kunnen de gehakte blokken van 5,8 volt worden opgeslingerd naar 12 volt. En deze spanning wordt teruggekoppeld via een spanningsdeler van twee weerstanden R1 en R3 naar de regeling van de feedback.
Ook kan er bij de inschakeling geen te hoge stroom vloeien door de mosfet omdat de current limit comparator bij een te hoge stroom de pulsen naar de basis van de mosfet blokkeert.

R086-defect.gifWaarom zal de schakeling defect gaan? Als bijv. de mosfet defect raakt en laagohmig wordt zonder sturing, dan gaat de gemiddelde stroom oplopen en wordt de weerstand RF1 opgeblazen. Dit is een speciale weerstand die niet in brand vliegt en dient als zekering.
Dus ik denk dat het verhogen van de veiligheidsweerstand alleen van invloed is op de startstromen van de kring voor de LNK( C4;C5;L2), maar dat dit niets doet met de LNK zelf en ook niet met het systeem er achter.

Ook kan het zijn dat de weerstand RF1 spontaan de geest geeft tijdens het opstarten.
Want de condensator is in de uitgangspositie leeggelopen.
Hoewel de startstroom maar heel kort zal zijn is dit toch wel veel.
Gebruikelijk is in de AEG Electrolux witgoed een weerstand van 47 ohm 3 watt geplaatst.
Bij inschakeling is de condensator dus leeg en een kortsluiting voor de binnenkomende spanning.

Het eerste zeer korte moment, zal er dus een stroom gaan lopen van I=U/R
230/47 = 4,89 ampere (piek vermogen 1123 W)
Bij een weerstand van 100 ohm wordt dit 230/100= 2,3 ampere. (piek vermogen 506 W)
Natuurlijk is dit piekvermogen maar zeer kort. Maar het is duidelijk dat met een weerstand van 100 ohm het piekvermogen meer dan de helft vermindert.

En de praktijk wijst uit, dat het geen invloed heeft op de werking en de levensduur enorm vergroot, want ik heb nog nooit een module terug gehad, waar een weerstand van 100 ohm in gemonteerd was.

Als een machine "dood" is en spontaan na verloop van tijd weer tot leven komt, dan is de thermische beveiliging aangesproken. Deze instelling wil nog wel eens van slag af raken, want de temperaturen die er inwendig kunnen zijn, zijn extreem hoog voor halfgeleiders. Vervangen van de LNK / TNY is dan de enige oplossing,

LNK/TNY, Verwijderen linkswitch door los te solderen
Gesloten