Hoe werkt een storingsmonteur?

Tips en beschrijvingen van hoe je het zoeken naar een storing in jouw witgoed (droger, wasmachine, vaatwasser, koffie apparaat, etc.) aanpakt als deze stuk of defect is zodat je het kunt repareren!
http://www.diyreparatie.nl/
Gesloten
Gebruikersavatar
LAMPJE
Beheerder
Berichten: 1423
Lid geworden op: 08 nov 2018, 22:43

Hoe werkt een storingsmonteur?

Een storingsmonteur is een vakman die zich naast zijn technische basisopleidingen heeft gespecialiseerd in het snel en vakkundig vinden van de oorzaak en oplossen van de storing.
Dat vraagt speciale vaardigheden, naast gedegen kennis van de systemen, de techniek en een analytisch denkvermogen. En dat is toch een vak apart, wat niet iedere technicus kan.

Hij doet het niet, is zo’n kreet, waar een storingsmonteur echter niets mee kan.
Dan moet de storingstechnicus zelf zijn testen draaien en zelf controleren wat de machine wel, en wat hij niet doet. Maar dat is helaas niet mogelijk, bij deze vorm van dienstverlening door vrijwilligers via het internet. Dan zal de melder/ eigenaar de ogen, de oren en de handen van de storingsmonteur moeten zijn.

Om dit initiatief tot een succes te laten komen, zul je je dus moeten verplaatsen in het werkwijze van de storingsmonteur en ook proberen om in blokken te denken. En zeker om duidelijk te communiceren.

Bij wasdrogers zijn er een aantal blokken in te delen:
1. De totaalvoeding inclusief huisinstallatie
2. De aandrijving
3. De verwarming
4. De ventilatie
5. De bediening
6. De besturing
7. De sensoren
8. De condens afvoer
9. De energieoverdracht

Als eerste begin je te meten of de voeding wel in de machine binnenkomt, en dat doe je dan, als de machine in vol bedrijf is, want dan komen de eventuele slechte contacten boven water. Want waarom zou je de hele machine uit elkaar halen, als de groepszekering in je meterkast eruit ligt?
Daarna ga je controleren of de voeding wel op de printplaat aankomt. Die komt altijd aan op de tweepolige stekker op de achterkant van de programmaschakelaar.
En daarna kijk je welke functie niet goed gaat.

Ben je wel bewust dat het meten aan apparatuur met 230 volt, niet zonder gevaar is en als je daar de benodigde kennis niet voor hebt, blijf er dan af!!!!

Laten we als voorbeeld nemen, dat de machine niet warm wordt.
Dan kun je dat weer in drie blokken hakken, het blok van de bediening, die de diverse sturingen vrijgeeft, het blok van de besturing, die het verwarmingscommando geeft en het blok van de verwarmingselementen en thermostaatschakelaars, die het verwarmen uitvoert, of de warmtepomp laat lopen, als het zo’n type droger is.

Want als je bijv. een verkeerde bediening kiest, zoals luchten, dan zal het verwarmingselement niets doen.
En is de oplossing: Lees de gebruiksaanwijzing!!!

Dus meten op de uitgang van de print, en als daar spanning is, dan meten op de ingang van het verwarmingsblok. Heb je daar spanning, dan is ook de bedrading OK.
Ook het verwarmingsblok moet je dan weer gaan verdelen in twee blokjes. De beveiliging en een of twee elementen.

Dan ga je meten na de beveiliging, voor iedere tak en dan zie je bijv. dat na de clixon 1 de spanning er niet meer is. Dan weet je dat de clixon 1 defect is.
Mocht de uitgang van de print geen spanning geven, dan ga je dus op de print zoeken in de tegen stroomse richting.
En daar speelt natuurlijk de vaardigheid in meettechnieken een belangrijke rol.

Want men zegt altijd: “Meten is weten”.
Maar is dat voldoende? Nee, want je kunt dan wel een multimeter hebben gekocht, die wat cijfers naar voren tovert, waarnaar je staat te kijken, als een aap in een roestig horloge, dan wordt het 3 keer niets.
Daarom heb ik de slogan wat uitgebreid: Meten is weten, als je tenminste weet wat je meet”

Maar goed, dit is de manier, zoals een storingsmonteur werkt en bij de fabrikanten worden dus de blokken, zoals een printplaat, compleet vervangen.

Wij gaan veel verder in de diepte en proberen op component niveau te repareren. Wij willen niet van die simpele adviezen geven.
Maar dat is een uitdaging, die het voor de storingstechnicus wel een stuk moeilijker maakt. Maar dit is echter wel een uitstervend ras.
Het maakt de oplossing wel vele malen goedkoper en duurzamer.

Met de opzet van dit forum hebben we de lat nog hoger gelegd en laten de eigenaar van het witgoed onze ogen en handen zijn. Wij krijgen de getrainde hersenen en jullie de vuile handen, om zo maar te zeggen. Want ja, het is tenslotte jouw apparaat en alleen maar onze hobby.
Maar helaas realiseert de eigenaar zich dat niet altijd, want ook wij, zijn zonder ogen stekeblind en tasten in het duister en zijn gehandicapt als onze handen niet doen wat wij willen.

Kijk, en daar gaat het vaak mis als gevolg van slechte communicatie.
Er wordt vaak niet goed geluisterd of goed gelezen en doet men het anders, als gevraagd is. En dan raakt een storingsmonteur het spoor volkomen bijster en snapt er helemaal niets meer van.

Vaak worden vragen niet beantwoord. En ja, dan is er van een systematische aanpak helaas geen sprake meer, en krijgt de storingsmonteur foute signalen. Het resultaat is dan, dat een draad ellenlang wordt en draait als een drol in een pispot, en er veel te laat-, of zelfs helemaal geen oplossing komt.
Dus, doe gewoon wat we vragen, maak goede foto’s van hoge resolutie met veel belichting, en ga niet wat anders doen, want wij meten zelf niet, en moeten er dus op vertrouwen, dat wat jij meet, en ziet goed is.

En beantwoordt onze vragen, zo spoedig mogelijk. Want als er weer dagen overheen gaan, moeten we ons ook weer helemaal inlezen, om welk probleem het ook weer gaat. Want je bent niet de enige, die we helpen.
Zo niet, dan ga je gewoon de bietenberg op.

Ook zijn de gegevens van de machine erg belangrijk. Dus alle gegevens van het machineplaatje, dat meestal rondom de deur zit, zijn voor ons erg belangrijk. Vermeld dat standaard.

En als laatste opmerking, met de energie, die wij er insteken, zou het heel leuk zijn, als er gemeld wordt, hoe het met de patiënt vergaan is.
Want ook daar zijn wij zeer benieuwd naar. En is het voor ons een voldoening, maar ook een leermoment.

En een biertje slaan we echt niet af. Weg te geven bij donatie.
Gesloten