Veiligheid voorop, sleutelen op eigen risico aan defecte wasdroger

Tips en beschrijvingen van hoe je het zoeken naar een storing in jouw witgoed (droger, wasmachine, vaatwasser, koffie apparaat, etc.) aanpakt als deze stuk of defect is zodat je het kunt repareren!
http://www.diyreparatie.nl/
Gesloten
Gebruikersavatar
LAMPJE
Beheerder
Berichten: 1423
Lid geworden op: 08 nov 2018, 22:43

Veiligheid voorop bij het sleutelen aan witgoed, alles is op eigen verantwoording.

De verantwoordelijkheid blijft bij de persoon in kwestie, die zijn witgoed repareren wil, waarbij hij of zij zich moet realiseren dat het werken met 230 volt niet zonder gevaar is, en zelfs dodelijk kan zijn.
Wij, als goedwillenden vrijwilligers, nemen daar dan ook geen enkele verantwoording voor.

Werk, zo veel als mogelijk, spanningsloos en trek de stekker. Als er wat te meten valt sluit de meter aan op de componenten en schakel daarna pas weer de spanning in.
De printkaart die grotendeels alleen maar 12 volt in zijn circuits heeft, blijft levensgevaarlijk, omdat hij regelrecht met het stroomnet verbonden blijft en ook dodelijk kan zijn.
De startcondensatoren van de motoren (tot soms wel 3 of 4 stuks) Zijn ook erg gevaarlijk, omdat deze de lading, van soms wel tot 400 volt, lange tijd vast kunnen houden, nadat de stekker verwijderd is. Kortsluiten en ontladen, voordat er werkzaamheden worden gedaan, is de enige optie.

Alles gebeurt dus op eigen risico. Ook als de adviezen die gegeven worden, naar later blijkt, niet geheel- of gedeeltelijk juist zouden zijn.
Als je niet voldoende geschoold bent, op het gebied van de gebruikte techniek, begin er dan niet aan, en zoek iemand, die deze vakkennis wel in huis heeft.

Bij de reparatie van de printen moet er wel een goede soldeervaardigheid zijn, gebaseerd op het solderen aan printen. Want dat is toch wel een bijzondere tak van sport, wat je niet zo maar even doet.
Er zijn n.l. ook bedrijfjes, die dit voor een redelijk bedrag wel voor je kunnen doen, maar niet zitten te wachten op vernielde printen, als later blijkt dat je het dus toch niet kunt. Want we hebben intussen heel wat vernielingen van “koekenbakkers” voorbij zien komen, die ook dachten het te kunnen.
Gebruikersavatar
LAMPJE
Beheerder
Berichten: 1423
Lid geworden op: 08 nov 2018, 22:43

Veiligheidswaarschuwing
In een aantal berichten die overgenomen zijn van het oude wasdrogerforum, kwam ik een aantal berichten tegen, die niet helemaal juist waren.

ENV06 aansluitingen.pngIn de tekening van een AEG-Electrolux warmtepompdroger is de nul blauw en de fase bruin getekend, zoals in huisinstallaties gebruikelijk is. Als de deur gesloten is dan zet dezelfde fase zich door als rode, dus ook gevaarlijke lijn.
Op de droger staat bij de ingang en op de tekening aangegeven waar de fase 230 volt (Live) en de nul (Neutral) moeten worden aangesloten.
Maar helaas is dit sinds het loslaten van de voorschriften, dat een wasmachine of wasdroger via een vaste nokkenschakelaar moest worden aangesloten, niet meer het geval.
Want nu het toegestaan is om dit met een stekkerverbinding te doen en deze twee mogelijkheden heeft van inpluggen, is het niet meer zeker waar de fase zit en waar de nul.
In bijgaande tekening is ook duidelijk te zien, dat ook als er volgens voorschrift van de fase op L zou zijn aangesloten, de machine met zijn relais en triacs niet de fase schakelt, maar de nul.
Waar de kring wordt onderbroken is voor de werking niet belangrijk, maar voor de veiligheid wel.
Want als de motor stil staat, zou je er van uit mogen gaan dat er geen spanning op zou staan omdat hij niet draait. Dat is juist het verraderlijke de nul is onderbroken maar de 230 volt staat er wel op.

Nog verraderlijker is de printkaart, want de nul van de elektronica is doorverbonden met de nul van het lichtnet.
En als de aansluiting van de stekker omgedraaid zit (dat weet je dus nooit), dan is deze printkaart, waar je hooguit 12 volt verwacht, levensgevaarlijk omdat de gemeenschappelijke van de printkaart een dodelijke spanning voert van 230 volt.

Dus geldt voor het sleutelen een ernstige waarschuwing: Als je werkt aan het witgoed, altijd de stekker eruit en de startcondensatoren van compressor, ventilator en aandrijfmotor ontladen door ze met geïsoleerd gereedschap van hun lading te ontdoen
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Met vriendelijke groet,


LampjeBent u tevreden met onze gratis hulp? En draait uw machine weer voor een paar centen?


Wij lusten wel een biertje
Gesloten