AEG Bosch Wirlpool Bauknecht opeens dood?

De wasdroger defect is natuurlijk erg vervelend! U kunt een monteur bellen maar die kost vaak veel geld.
Als u een beetje handig bent dan kunt u in veel gevallen uw wasdroger prima zelf repareren. Vaak met zeer lage kosten (minder als 10 euro)
Vragen over de reparatie of problemen met uw droger kunt u dan ook hier posten.
De mede-forum gebruikers en de moderators van DIY reparatie (www.DIYreparatie.nl) helpen u graag op weg!
Gesloten
HaZee
Berichten: 58
Lid geworden op: 08 nov 2018, 21:34

Introductie / samenvatting:
Diverse merken wasdrogers (maar ook vaatwassers en wasmachines) geven er ineens zomaar de brui aan. Het lijkt alsof de stekker er niet in zit, of een zekering stuk is. Helaas, de machine bevat helemaal geen zekering, maar een zwakke plek in de voeding van de belangrijkste printplaat in de machine. Zeg maar op het "moederbord".

Deze zwakke plek is een klein IC-tje, zoals de beruchte LNK304, wat zorgt voor 12V spanning op de printplaat. Dit IC-tje moet beschermd worden door een zware en vooral onbrandbare veiligheidsweerstand van 2 à 3 Watt. Omdat deze weerstand (overigens keurig binnen specificaties van de IC-maker) vaak een steeds lagere waarde krijgen, sneuvelt het IC-tje nogal eens. Als dat gebeurt, moet het IC-tje vervangen worden samen met de veiligheidsweerstand en in sommige gevallen ook de inductor en enkele dioden.


Omdat de benodigde onderdelen voor particulieren bijna niet los te koop waren (en anders vaak alleen in grotere bundels met hoge verzendkosten), bied ik ze aan per stuk in mijn webshop op MaakMijnWitgoed.nl in de categorie "Elektronica componenten".

Ik hou inmiddels vrijwel alle standaard onderdelen op voorraad die in dit forum door HarryO en anderen werden geadviseerd, zoals ...
- LNK304GN (SMD dus met pootjes op de printplaat),
- LNK304PN (dus met pootjes door de printplaat),
en een aantal varianten zoals de LNK364GN en de TNY266PN.
- 100 Ohms weerstand (speciale niet brandbare veiligheidsweerstand),
- 47 Ohms weerstand (speciale niet brandbare veiligheidsweerstand),
- Inductor 470 μH,
- Diverse diodes (o.a. 1N4007 & 1N4001)
- Etc.

Qua kosten hoef je het niet te laten; inclusief BTW, inclusief handling en inclusief verzendkosten kom je voor een standaard setje van chip + weerstand uit op slechts een bedrag van rond de €7 euro. De moeite waard om eerst te proberen dus, want het is een stuk goedkoper dan een nieuwe printplaat of een nieuwe wasdroger kopen! Daarnaast help je het milieu door het apparaat niet af te schrijven, maar te repareren. En lukt het echt niet, of durf je het niet zelf te doen, dan zijn er altijd wel mensen in je omgeving (of hier op het forum, zoals bennie in Twente) die kunnen solderen. Mijn advies: doe een poging, bijna altijd lukt het je en anders kan je altijd nog je droger vervangen!

Op dezelfde site vind je overigens ook een artikel over het zelf vervangen van de veiligheidsweerstand + LNK304 chip.

Tot slot; ik doe dit erbij naast een fulltime baan dus mbt bestelling & levering is het meestal:
's avonds order verwerking (krijg je mail van "Voorbereiden")
volgende ochtend op de bus (krijg je mail van "Verzonden")

Let op: PostNL leegt brievenbussen niet in het weekend. Na een weekend is maandag avond de eerste leging. En PostNL levert niet meer op maandag. Dus verzonden op vrijdagavond of in het weekend is bezorging vanaf op z'n vroegst dinsdag (woensdag voor de Belgische lezers) ...

Voor de rest; plaats een bericht in dit topic, of start je eigen topic op dit forum...
Goed geholpen? Help ons dit forum in de lucht te houden!
Gebruikersavatar
LAMPJE
Beheerder
Berichten: 1423
Lid geworden op: 08 nov 2018, 22:43

Er leiden meerdere wegen naar Rome.

Het verhaal van HaZee staat nog steeds als een paal bovenwater, maar voortschrijdende inzichten en ervaringen geven nieuwe dimensies aan de techniek.

Een machine kan net zo dood zijn, als bij een defecte linkswitch LNK/TNY.
En kan toch een heel andere oorzaak hebben.

Dus wees voorzichtig, en ga niet gelijk aan het slopen en pak de multimeter maar eens even.

Een heel eenvoudige, van een paar euro bij de Action, voldoet al goed voor deze klus.

In veel condensdrogers zit een andere schakeling ingebouwd als voorheen.
Stonden de twee thermostaten (veelal Clixons) beide in serie met de element stroomkring, dat is nu vaak niet meer. Maar is alleen de zelfresettende Clixon nog in de verwarmingsketen te vinden.
En is de destructieve maximaal beveiliging (die dus niet weer in komt na afkoeling) in de hoofdstroomkring, direct na de ingang van het snoer, opgenomen en verbreekt de hoofdstroomkring, dus lijkt de machine ook helemaal spanningsvrij en dus dood.

Maar PAS OP de machine is daarmee niet spanningsloos en dus niet veilig.

Dat is hij pas als de stekker getrokken is en de startcondensatoren zijn ontladen met een schroevendraaier.

Het verschil tussen de oorzaken kun je eenvoudig meten. Bij de oververhitting, komt er geen spanning meer aan op de print (meestal de 2 polige stekker op achterkant programmaschakelaar) En bij een defecte linkswitch is die spanning er wel maar is de machine verder niet tot leven te krijgen.

Dus voordat je gaat bestellen bedenk even goed, wat je moet gaan doen.
In het ene geval de verwarming repareren en in het andere geval de print repareren, als je handig bent met de soldeerbout dan is dat dan wel de goedkoopste oplossing.
Met vriendelijke groet,


LampjeBent u tevreden met onze gratis hulp? En draait uw machine weer voor een paar centen?


Wij lusten wel een biertje
Gesloten