AEG Bosch Wirlpool Bauknecht opeens dood?

De wasdroger stuk of defect is natuurlijk erg vervelend! U kunt een monteur bellen maar die kost geld. Als u een beetje handig bent dan kunt u in veel gevallen uw wasdroger prima zelf repareren. Vragen over de reparatie of problemen met uw droger kunt u dan ook hier posten. De mede-forum gebruikers en de moderators van DIY reparatie (www.DIYreparatie.nl) helpen u graag op weg!
Gesloten
HaZee
Berichten: 34
Lid geworden op: 08 nov 2018, 21:34

12 nov 2018, 23:58

Introductie / samenvatting:
Diverse merken wasdrogers (maar ook vaatwassers en wasmachines) geven er ineens zomaar de brui aan. Het lijkt alsof de stekker er niet in zit, of een zekering stuk is. Helaas, de machine bevat helemaal geen zekering, maar een zwakke plek in de voeding van de belangrijkste printplaat in de machine. Zeg maar op het "moederbord".

Deze zwakke plek is een klein IC-tje, zoals de beruchte LNK304, wat zorgt voor 12V spanning op de printplaat. Dit IC-tje moet beschermd worden door een zware en vooral onbrandbare veiligheidsweerstand van 2 à 3 Watt. Omdat deze weerstand (overigens keurig binnen specificaties van de IC-maker) vaak een steeds lagere waarde krijgen, sneuvelt het IC-tje nogal eens. Als dat gebeurt, moet het IC-tje vervangen worden samen met de veiligheidsweerstand en in sommige gevallen ook de inductor en enkele dioden.


Omdat de benodigde onderdelen voor particulieren bijna niet los te koop waren (en anders vaak alleen in grotere bundels met hoge verzendkosten), bied ik ze aan per stuk in mijn webshop op MaakMijnWitgoed.nl in de categorie "Elektronica componenten".

Ik hou inmiddels vrijwel alle standaard onderdelen op voorraad die in dit forum door HarryO en anderen werden geadviseerd, zoals ...
- LNK304GN (SMD dus met pootjes op de printplaat),
- LNK304PN (dus met pootjes door de printplaat),
en een aantal varianten zoals de LNK364GN en de TNY266PN.
- 100 Ohms weerstand (speciale niet brandbare veiligheidsweerstand),
- 47 Ohms weerstand (speciale niet brandbare veiligheidsweerstand),
- Inductor 470 μH,
- Diverse diodes (o.a. 1N4007 & 1N4001)
- Etc.

Qua kosten hoef je het niet te laten; inclusief BTW, inclusief handling en inclusief verzendkosten kom je voor een standaard setje van chip + weerstand uit op slechts een bedrag van rond de €7 euro. De moeite waard om eerst te proberen dus, want het is een stuk goedkoper dan een nieuwe printplaat of een nieuwe wasdroger kopen! Daarnaast help je het milieu door het apparaat niet af te schrijven, maar te repareren. En lukt het echt niet, of durf je het niet zelf te doen, dan zijn er altijd wel mensen in je omgeving (of hier op het forum, zoals bennie in Twente) die kunnen solderen. Mijn advies: doe een poging, bijna altijd lukt het je en anders kan je altijd nog je droger vervangen!

Op dezelfde site vind je overigens ook een artikel over het zelf vervangen van de veiligheidsweerstand + LNK304 chip.

Tot slot; ik doe dit erbij naast een fulltime baan dus mbt bestelling & levering is het meestal:
's avonds order verwerking (krijg je mail van "Voorbereiden")
volgende ochtend op de bus (krijg je mail van "Verzonden")

Let op: PostNL leegt brievenbussen niet in het weekend. Na een weekend is maandag avond de eerste leging. En PostNL levert niet meer op maandag. Dus verzonden op vrijdagavond of in het weekend is bezorging vanaf op z'n vroegst dinsdag (woensdag voor de Belgische lezers) ...

Voor de rest; plaats een bericht in dit topic, of start je eigen topic op dit forum...
Goed geholpen? Help ons dit forum in de lucht te houden!
Gesloten