AEG T76285AC thermostaat oorzaak of gevolg van E63

De wasdroger stuk of defect is natuurlijk erg vervelend! U kunt een monteur bellen maar die kost geld. Als u een beetje handig bent dan kunt u in veel gevallen uw wasdroger prima zelf repareren. Vragen over de reparatie of problemen met uw droger kunt u dan ook hier posten. De mede-forum gebruikers en de moderators van DIY reparatie (www.DIYreparatie.nl) helpen u graag op weg!
Plaats reactie
Polux
Berichten: 8
Lid geworden op: 30 dec 2019, 15:04

30 dec 2019, 16:29

IMG_4674.JPG
IMG_4674.JPG (30.75 KiB) 2086 keer bekeken
IMG_4673.JPG
IMG_4673.JPG (29.63 KiB) 2086 keer bekeken
Betreft AEG Wasdroger
Mod T76285AC
Type 09H6MHW
sn 41054728
Een 6 maanden geleden gaf de droogkast van mijn zoon na een tijdje draaien een Error 60 melding.
Na een grondige reiniging en het opnieuw solderen van de contactpunten van relais, LNK364GN en R58 weerstand
bleek alles terug in orde (onderdelen niet vervangen)
Eergisteren kreeg ik de machine terug over de vloer met de foutmelding E60 (E63) . Bij een test zojuist blijkt het
verwarmingselement niet meer te warmen en lijkt de thermostaat het begeven te hebben (geen verbinding bij ohmse
meting (foto)
Waarschijnlijk is de defekte thermostaat het gevolg van een ander probleem. Kan iemand mij op weg zetten naar een succesvolle
herstelling dank
Gebruikersavatar
Lampje
Berichten: 662
Lid geworden op: 08 nov 2018, 22:43

30 dec 2019, 17:29

Ik mis bij de gegevens net het belangrijkste nummer voor ons de productcode PNC

Ik vraag me af waarop jij het vermoeden baseert van een andere oorzaak van het defect raken van de thermostaat?

Ik denk dat het andersom is.

De thermostaten hebben niet het eeuwige leven en willen nog wel eens vastbakken, omdat zij toch wel grote stromen moeten schakelen. En dan raakt het element in oververhitting en geeft daarna ook de geest.
De thermostaat ligt nu los, was dat al zo?

Ook de beplating lijkt mij niet meer helemaal okselfris.

Kan dat de luchtstroom verstoord hebben?
En je hebt al relais doorgesoldeerd, maar niet vervangen.

Mijn advies is altijd de beide relais te vervangen, ze kosten haast niets en het losraken van een relais heeft wel een oorzaak, maar die zit inwendig.
Vaak is het maakkontakt verbrand en lost doorsolderen helemaal niets op.

Als de luchtkanalen niet goed afgedicht zijn, dan kan het ook zijn dat er niet voldoende lucht door het element loopt met oververhitting als gevolg. Ook kan de aandrijfmotor te langzaam lopen, vanwege een defecte condensator.

Als een element vervangen moet worden, moet dit wel compleet gebeuren inclusief zijn beveiligingen.
Proefdraaien pas op het moment dat alles van de machine gesloten is.
Met vriendelijke groet,


Lampje



Bent u tevreden met onze gratis hulp? En draait uw machine weer voor een paar centen?


Wij lusten wel een biertje
Polux
Berichten: 8
Lid geworden op: 30 dec 2019, 15:04

30 dec 2019, 18:47

Dank voor de vlotte reactie Lampje.
Prod Nr 916096731 02
Vermoeden dat thermostaat secundaire oorzaak is omdat schoondochter klaagde van tussenkomst E63 na enige tijd....
Slechts enkele pogingen later was er geen verwarming meer.
Mag ik uit uw reactie besluiten dat de beste oplossing is :
-Volledig verwarmingselement vervangen
-luchtkanalen controleren en dicht maken indien nodig
-2 relais vervangen (welke bedoel je met beiden -zie afbeelding)
VG
Bijlagen
Platine.jpg
Platine.jpg (73.56 KiB) 2073 keer bekeken
Gebruikersavatar
Lampje
Berichten: 662
Lid geworden op: 08 nov 2018, 22:43

30 dec 2019, 23:31

Maak eens een goede foto met veel licht in close up van de soldeerzijde van alle relais. Zet ze op google photo en plaats de link hier.
die moet ik wel erg kunnen uitvergroten. laat de resolutie dus hoog.

Want deze storing kan van vele kanten komen.
Want op dit moment zijn de twee relais van de verwarming en de twee relais van de motor allemaal verdacht en ook het veiligheidsrelais. (de Langwerpige
Met vriendelijke groet,


Lampje



Bent u tevreden met onze gratis hulp? En draait uw machine weer voor een paar centen?


Wij lusten wel een biertje
Gebruikersavatar
Bennie
Berichten: 197
Lid geworden op: 08 nov 2018, 21:50

31 dec 2019, 11:45

Je kan het ook met https://postimage.org/ doen.
De link die je krijgt plaats je in je reactie.
IF YOU CAN'T FIX IT WITH A HAMMER, YOU'VE GOT AN ELECTRICAL PROBLEM
Fixed? thanks us with :beer::beer::beer:
Polux
Berichten: 8
Lid geworden op: 30 dec 2019, 15:04

31 dec 2019, 12:17

Dank Bennie....2e poging
https://postimg.cc/gallery/32lsg8v80/
Gebruikersavatar
Lampje
Berichten: 662
Lid geworden op: 08 nov 2018, 22:43

31 dec 2019, 12:19

Met vriendelijke groet,


Lampje



Bent u tevreden met onze gratis hulp? En draait uw machine weer voor een paar centen?


Wij lusten wel een biertje
Gebruikersavatar
Lampje
Berichten: 662
Lid geworden op: 08 nov 2018, 22:43

31 dec 2019, 12:31

De foto's zijn nu wel te zien, maar helaas kan ik de details van de solderingen niet goed zien. Zou je per soldering van een relais een closeup kunnen maken.
De doorgesoldeerde plekjes lijken mij wat te bol te staan, wat kan wijzen op koude lassen. Dus graag nog wat detail foto's.
Met vriendelijke groet,


Lampje



Bent u tevreden met onze gratis hulp? En draait uw machine weer voor een paar centen?


Wij lusten wel een biertje
Polux
Berichten: 8
Lid geworden op: 30 dec 2019, 15:04

31 dec 2019, 13:35

Gebruikersavatar
Lampje
Berichten: 662
Lid geworden op: 08 nov 2018, 22:43

31 dec 2019, 20:37

Het is opvallend hoe hoog de bolletjes zijn van het eerdere soldeerwerk, dit duidt er op dat de verbindingen niet voldoende gevloeid hebben en de verbindingen onbetrouwbaar zijn.
Soldeer al deze verbindingen nog een keer door, nadat alle overbodige tin met een tinzuiger of litze verwijderd is.
Aangeraden wordt alle relais te vervangen, nu je toch al aan het solderen bent.
Hieronder wat aanwijzingen hoe het solderen moet
Solderen op print Universiteit Manchester
Professional Soldering: Hand Soldering Techniques - Lead Free
Met dit vloeimiddel waar je nooit te veel van kunt gebruiken boek ik geweldige resultaten.
Solderen met Soldeerfluxpasta
Het teveel wegsoppen met een kwastje alcohol.
En de verbindingen aflakken met epoxyhars.
Met vriendelijke groet,


Lampje



Bent u tevreden met onze gratis hulp? En draait uw machine weer voor een paar centen?


Wij lusten wel een biertje
Polux
Berichten: 8
Lid geworden op: 30 dec 2019, 15:04

01 jan 2020, 09:17

denk je dat het volledige verwarmingselement moet worden vervangen of zou het volstaan
enkel de clixon (36FXE24 20226 L140C A1402) te vervangen ?
vriendelijk groet
Polux
Gebruikersavatar
Lampje
Berichten: 662
Lid geworden op: 08 nov 2018, 22:43

01 jan 2020, 11:59

Nee, de complete module moet vervangen worden

Bij parts.nl vond ik deze tekening en daaruit blijkt dat de regelthermo (NTC) inwendig zit en die had de temperatuur moeten regelen. De buitenste thermo is alleen een overtemp beveiliging die al meerdere malen aangesproken is en daarvan komt de storingsmelding.

Maar ook deze is intussen overleden.
https://www.partsnl.nl/verwarmingseleme ... r-20158382

Na de trommel aan de frontzijde zit nog een NTC die de temp meet na de trommel. Die moet ook goed schoongemaakt worden. Zit in het kanaal.

De oorzaak is dus nog niet duidelijk, maar zeker is dat de solderingen van de print over gedaan moeten worden. En het complete element vervangen moet worden.
Advies alle relais vervangen.

Powerrelais vervanger van Omron G2RL-1A-E-CF

Relais 12v 10A

Schoonmaken en eventueel nameten frontsensor.
Met vriendelijke groet,


Lampje



Bent u tevreden met onze gratis hulp? En draait uw machine weer voor een paar centen?


Wij lusten wel een biertje
Polux
Berichten: 8
Lid geworden op: 30 dec 2019, 15:04

01 jan 2020, 14:35

Inmiddels zijn alle relais losgesoldeerd.
Wat opvalt bij het Omron powerrelais is dat je bij het schudden ervan duidelijk
hoort dat er binnenin iets los zit .
Relais en verwarmingselement worden besteld.....feedback volgt
moeten LNK364GN en R58 weerstand vernieuwd worden????
mvg
Polux
Polux
Berichten: 8
Lid geworden op: 30 dec 2019, 15:04

01 jan 2020, 15:03

update: Nu de relais toch vervangen worden heb ik voorzichtig het oude powerrelais eens opengesneden.
Loszittend onderdeel bleek mechanisme voor de bediening van het contact te zijn....niets abnormaal dus
Gebruikersavatar
Lampje
Berichten: 662
Lid geworden op: 08 nov 2018, 22:43

01 jan 2020, 17:41

Zolang er lichtjes branden op het display zou ik de LNK lekker laten zitten.

Normaal is de veiligheidsweerstand bij AEG 47 ohm, omdat deze nog al eens stuk gaat, adviseren wij om hem te vervangen door een brandvrije van 100 ohm,

Veiligheidsweerstand 100 ohm

dan gaat deze schakeling nooit meer stuk, omdat aanloopstroom gehalveerd wordt, zonder dat dit de werking verandert.

Veiligheidsweerstand verhogen waarom?
Met vriendelijke groet,


Lampje



Bent u tevreden met onze gratis hulp? En draait uw machine weer voor een paar centen?


Wij lusten wel een biertje
Polux
Berichten: 8
Lid geworden op: 30 dec 2019, 15:04

07 jan 2020, 11:31

Feedback
Herstelling zoals hierboven beschreven uitgevoerd.
Eerste proefdraaien is ok ......

Dank aan Lampje en Bennie...............gezondheid
Gebruikersavatar
Lampje
Berichten: 662
Lid geworden op: 08 nov 2018, 22:43

07 jan 2020, 16:08

Dat mogen we graag horen, zo heeft onze hobby zijn nut
Met vriendelijke groet,


Lampje



Bent u tevreden met onze gratis hulp? En draait uw machine weer voor een paar centen?


Wij lusten wel een biertje
Plaats reactie