Ga naar inhoud

Zanussi wasdroger stof bij onderkant verwarmingselement


Aanbevolen berichten

Een tijd geleden heb ik een topic geplaatst over dat mijn Zanussi ZTE 285 condensdroger tikt na een tijdje draaien, en dat de V-riem veel te vlug slijt.
Na alles aan de voorkant zonder resultaat te hebben vervangen, waaronder het vilt, de V-riem en de loopwielen, wilde ik daarom het vilt van de trommel aan de achterzijde gaan inspecteren.
Vanwege het laag aantal draaiuren (rond de 350) ben ik geschrokken van de staat van het verwarmingselement, toen ik de achterzijde van de wasdroger verwijderde: ik zag dat de onderkant van het verwarmingselement onder het stof zit, terwijl de bovenkant schoon is:
[attachment=2]Stof verwarmingselement wasdroger.jpg[/attachment] Dit komt natuurlijk omdat de onderkant van het element dichtbij de condensor zit, maar dan nog vind ik dat er geen stof bij het verwarmingselement zou mogen komen, en dat anders deze eigenlijk voorzien zou moeten zijn van een pluizenzeef die ook bij de vuldeur zit. Immers staat er niets in de handleiding over dat het element zo nu en dan stofvrij gemaakt moet worden.

Ook ontdekte ik schroeischade (zelfs zwarte brandstukjes) bij de metalen achterplaten:
[attachment=1]Schroeischade bij condensor.jpg[/attachment] [attachment=0]Schroeischade achterplaat.jpg[/attachment] Nu kan het nog erger, als ik deze video van een AEG condensdroger zie:

https://www.youtube.com/watch?v=jUsI1Koh9mw

Ik onderhoud de filters en de condensor altijd keurig schoon, maar blijkbaar is dit dus niet voldoende om het element stofvrij en dus brandveilig te kunnen houden.
Ik weet niet of het element bij de nieuwe Zanussi wasdrogers beter is beschermd tegen stof, want anders overweeg ik een warmtepompdroger, niet dat die minder stoffig worden, maar wel minder heet.
Link naar reactie
Je hebt overigens helaas niets meer van je laten horen hoe het met de machine verder gegaan is.

Dat is erg jammer, na de energie die we er in gestoken hebben.

Want daarnaar zijn we wel benieuwd

Ik denk dat je schroeischade verwisseld met roestschade, want als je een machine niet regelmatig onderhoudt, krijg je op bepaalde plekken condensvorming vanwege slechte luchtdoorstroming.
Ik zie alleen maar door geroeste plaat.

Buiten het dagelijks onderhoud zoals filters schoonmaken behoort elk stuk techniek af en toe door een vakman onderhouden te worden.

Het is wijds en zijds bekend dat condensdrogers met een verwarmingselement verzamelaars zijn van stof. Niet alleen in de filters, maar ook in alle kanalen, ventilatoren, condensors en natuurlijk de verwarmingselementen, maar omdat deze in direct contact liggen met de gloeispiralen extra gevaar opleveren. Omdat bij te weinig lucht deze ook echt gaan gloeien en het stof kunnen ontsteken.
Want stof is explosief, dus is ontbranding van het stof, dus een van de hoofdoorzaken dat wasdrogers op de eerste plaats staan bij woningbranden.

Er zijn ook wel drogers met een gesloten element, maar helaas daar heb ik geen overzicht van en zijn dun gezaaid.

Ik zou zeker gaan voor een warmtepompdroger, al eerste, is deze veel minder brandgevaarlijk, maar ook daar zal stof in de machine neerslaan, zeker als de pakkingen gaan lekken. Maar als tweede, hij is veel energiezuiniger.
En ook deze machines hebben hun onderhoud nodig van een vakman.

Helaas is het bij de witgoedsector niet gebruikelijk om de machine eens professioneel te laten services. En daardoor raken er te veel machines te vroeg aan hun levenseind.

Met vriendelijke groet,  

 

Lampje   Lampje-kl.jpg.24efe35bebc578de8497820696a9554d.jpg

Link naar reactie
Bedankt voor je uitgebreide reactie!
Op mijn vorige topic kon ik niet meer reageren omdat deze voorzien is van een slotje, maar los daarvan zijn daar verder geen nieuwe ontwikkelingen in, want zoals ik toen schreef, heb ik de looprollen en het vilt aan de voorzijde, de lagerflens van de trommel- en de V-riem vervangen, dit alle zonder resultaat omdat de V-riem vlug blijft slijten, zoals ik al eerder zei. Ik kan het vilt aan de achterzijde nog proberen, maar dan houdt het daarna wel op met proberen, behalve dan de motor, maar dat is een duur onderdeel, en loopt trouwens soepel. Er kan wel ergens een materiaal of constructiefout in het apparaat zitten, en in dat geval kan ik het ook niet oplossen.
Zanussi vermoed dat het ook roest is bij het verwarmingselement in plaats van verschroeid stof omdat het condenswater linksonder in de wasdroger zit, dichtbij het verwarmingselement. Ook zeiden ze dat ik het verwarmingselement niet stofvrij moet maken omdat dit immers niet in de handleiding staat, maar dit ga ik toch maar wel doen.
De condensor reinig ik altijd na 50 droogbeurten, terwijl dit pas na 100 droogbeurten moet, dus qua onderhoud doe ik het beter dan de voorschriften van Zanussi.
En tja, ik heb zonnepanelen en ik gebruik de wasdroger niet veel, dus een warmtepompdroger is niet heel rendabel voor mij. Ook schrik ik soms van de verhalen dat de droogtijd na enkele jaren flink oploopt door stofophoping die lastig te verwijderen is, vervuiling van koelmiddel of lekkages door slechte soldeerpunten bij o.a. Zanussi.
Link naar reactie
Een bericht wordt pas gesloten als er langdurig niet op gereageerd is.

En ik heb blijkbaar een heel andere handleiding van de wasdroger want kan nergens deze onderhoudscycli terug vinden.
Wel wil ik stellen dat we geen vergelijkingssite zijn van adviezen of je luistert naar Zanussi of je luistert naar ons.
Wij hebben geen financieel belang zij wel.
Dus aan jou de keus.
Ik kan je wel vertellen dat wat je noemt voor een groot deel Broodje Aap verhalen zijn.
Want het maakt werkelijk niets uit of je luchtafvoerdroger hebt of een van de diverse types condensdrogers, het vocht moet door lucht eruit gehaald worden. En dat doen ze allemaal via luchtkanalen en die vervuilen allemaal net zo hard.
Wat dit allemaal te maken moet hebben met zonnepanelen gaat mij een beetje voorbij.
En de sprookjes van vervuild koelmiddel, daar lach ik om.
En als je betere kwaliteit soldeerwerk wilt hebben, moet je niet voor een budget merk kiezen.

Met vriendelijke groet,  

 

Lampje   Lampje-kl.jpg.24efe35bebc578de8497820696a9554d.jpg

Link naar reactie
Na 100 droogbeurten gaat de LED 'Condensor' branden, die dan gereinigd moet worden, maar ik doet het nog voordat het lampje gaat branden.
Ik woon maar alleen, en ik heb zonnepanelen, dus dat betekent dat het elektriciteitsrekening erg laag is, waardoor ik ook niet zoveel bespaar met een warmtepompdroger gezien de meerprijs ten opzichte van een condensdroger.
Het valt me ook op dat het verwarmingselement gaat gloeien zodra deze gaat verwarmen, dat wist ik eigenlijk niet dat dit gebeurt, en schrik ik best wel van in combinatie met dat er stof in het element zit.
Zanussi heeft nu condensdrogers en warmtepompdrogers op de markt met gratis vier jaar garantie, dus blijkbaar hebben ze vertrouwen in hun kwaliteit.
Link naar reactie
Een element gloeit niet als het circuit goed gesloten en schoon is, omdat er dan voldoende koelende lucht het element doet afkoelen.
Maar juist lekkende viltpakkingen en vervuiling van filters, kanalen en ventilatoren, die maken het gevaarlijk.

ook het tussentijds even de deur openen om er nog een stuk bij te gooien, zorgt er voor dat het element opgloeit en stof is explosief.

Het criterium van het aantal droogbeurten voordat er alarm komt is onbetrouwbaar.
Het is afhankelijk van het feit welk waspoeder, welk type wasverzachter je gebruikt, welk type wasgoed en de lengte dat het wasgoed draait.
En ook nog eens in welke omgeving of de machine staat.

Betrouwbaar zou zijn als het systeem meet hoeveel energie er gewisseld wordt in de warmtewisselaar en die grenzen bewaakt.
Als je alleen economische motieven jouw keuze laat bepalen, dan zal je nooit een brandveilige machine krijgen.

Ach ja ik zou zeggen, doe wat jou het beste uitkomt, want tegen marketing kan en wil ik ik niet tegenop boksen. Dus doe gewoon wat Zanussi je adviseert.

Met vriendelijke groet,  

 

Lampje   Lampje-kl.jpg.24efe35bebc578de8497820696a9554d.jpg

Link naar reactie
Ik ben niet op dit forum voor Zanussi, maar voor een professional zoals u die mij het nodige kan bijleren.

Kijk, Miele is natuurlijk het beste merk, maar om nu voor een aantal droogbeurten per jaar zo'n duur apparaat te gaan kopen... daar doe ik dan wel 60 jaar mee, en de techniek verandert steeds, al hoeft dat niet automatisch altijd positief te zijn.

Whirlpool heeft ook prima presterende (warmtepomp)drogers, alleen jammer dat zij een kunststof filter voor de koelribben doen, die je er pas kunt uithalen als eerst heel dat apparaat uit elkaar wordt gehaald, waarna je pas de koelribben kunt schoonmaken:

Whirlpool droger HDLX70510 schoonmaken!
https://www.youtube.com/watch?v=XQ33YrmDIPA
Link naar reactie
Wederom kom je met slechte voorbeelden. Wat heb je nu van deze vent geleerd?
Hoe de machine uit elkaar moet?
Hoe je stekkers los gaan?
Gewoon lomp aan de draden trekken!
Een lager los nemen terwijl de trommelsnaar nog gespannen staat. Wat een boterletter!!
En het meest verbijsterend vind ik nog wel, dat al deze werkzaamheden op blote voeten worden gedaan.
En de lompheid waarmee dit werk wordt gedaan, dit slaat werkelijk nergens op.

WAT EEN AMATEUR!!!!

Als je wat wilt bijleren moet je wel kunnen luisteren en niet elke keer weer met nieuwe argumenten komen om iets niet te doen of wat anders, daar ga ik dus ook verder geen energie meer in steken,
Ik wens je veel succes!

Met vriendelijke groet,  

 

Lampje   Lampje-kl.jpg.24efe35bebc578de8497820696a9554d.jpg

Link naar reactie
Dat die man in de Whirlpool video deels een amateur was, had ik ook gezien, of nou ja, eigenlijk alleen dat het onverstandig is om blootvoets te repareren, want de rest heb ik van Lampje geleerd.
Ik zou graag willen weten of er een andere manier is om de koelribben schoon te maken dan dit met een hogedrukreiniger te doen, want ik zou wel een warmtepompdroger willen kopen, maar het jammer vinden als deze na een aantal jaren verstopt is doordat de koelribben niet (goed) schoon te maken zijn.
Link naar reactie
Dit zijn allemaal voorbeelden van mensen die hun machine dusdanig slecht onderhouden hebben dat het vuil zo ver in het systeem is doorgedrongen dat alleen een een volledige demontage nog de enige mogelijkheid blijft om de machine weer aan het werk te krijgen.

Als je regelmatig de filters na elke droogbeurt schoonmaakt, dan komen de pluizen niet zo ver.
En als je regelmatig ook de bodemfilters reinigt met de stofzuiger, dan is alles in de hand te houden.
Deze lamellen zijn scherp en slecht met een doek schoon te poetsen.
Deze pluizen zijn plakkerig, meest vanwege het gebruik van wasverzachter, maar ook zijn wasmiddelresten hier de oorzaak van.
Dus ga als eerste schoonmaakazijn gebruiken, al dan niet met een geurtje, i.p.v. wasverzachter.
Daar voelen het wasgoed, de wasdroger en je portemonnee zich ook beter van.
Ook de afvoerleidingen zullen je dankbaar zijn.
Ik gebruik voor het spoelen van de voorste lamellen, want daar komen de pluizen in eerste instantie terecht, een gewone druk tuinspuit.
En deze gevuld met een sopje van allesreiniger.


[attachment=0]Drukspuit.jpg[/attachment] En om de blubber af te zuigen gebruik ik een natzuiger waarvoor ik een hulpstuk gemaakt heb om de troep weg te zuigen.
Dan heb je geen tweede persoon nodig, en kun je in je eentje deze klus aan.

Dit kun je vlak voor het filter doen, maar ook in het pompcompartiment.
Zo spoel je dan de hele bodem schoon, zonder demontage.

Een hogedruk reiniger is veel te lomp met al zijn brute krachten voor deze tere onderdelen. De rillingen lopen me over de rug als ik weer zulke superamateurs te keer zie gaan en met lomp geweld, als een olifant in een porceleinkast, te keer zie gaan.

En als je dit regelmatig schoonmaakt (eenmaal per jaar) , dan komen de pluizen niet verder in de warmtewisselaar.

Lees deze artikelen maar eens door:

[url=https://forum.diyreparatie.nl/viewtopic.php?f=8&t=524]Spoelen, Hulpstuk leegzuigen sump voor natzuiger[/url]
[url=https://forum.diyreparatie.nl/viewtopic.php?f=8&t=530]Spoelen, natzuiger voor waterafvoer[/url]
[url=https://forum.diyreparatie.nl/viewtopic.php?f=8&t=523]Spoelset schoonmaken condensor[/url]

Met vriendelijke groet,  

 

Lampje   Lampje-kl.jpg.24efe35bebc578de8497820696a9554d.jpg

Link naar reactie
Bedankt voor deze heldere en uitgebreide uitleg, daar kan ik mee verder! De oude wasdroger gebruik ik niet meer omdat er na het reinigen van het verwarmingselement, een soort kartonachtige zilverkleurige strip is afgebroken in het verwarmingselement, die in het midden al fragiel was door de hitte. Mede daardoor nu opzoek naar een warmtepompdroger.
Link naar reactie
Dat ziet er keurig uit!
Ik lees dat door slecht onderhoud de droogtijd van warmtepompdrogers behoorlijk oploopt, soms tot een dag voor een dekbedovertrek, iets waar de mensen zelf wel iets een kunnen doen, als ze het maar weten of er genoeg tijd aan willen besteden.
Ik lees ook dat er (grote) verschillen zijn in de droogtijd van warmtepompdrogers; zo is de AEG T7DBAACHEN met een 6.6. als cijfer, relatief snel voor een warmtepompdroger, terwijl de Zanussi warmtepompdroger ZDH8473NW die ik in optie heb i.v.m. de 4 jaar fabrieksgarantie, een stuk trager is met een 5.5 als droogsnelheid, volgens de Consumentenbond.
Ik moet ook nog even kijken of ik een warmtepompdroger naast een radiator mag plaatsen omdat ik geen andere locatie heb om een wasdroger te plaatsen.
Link naar reactie
Niet alleen slecht onderhoud, maar ook een slechte plaatsing zal het resultaat verminderen.

Of je nou een condensdroger met een element hebt of een met een warmtepomp, dat maakt voor de werking weinig uit.

Je moet koele lucht hebben om het proces optimaal te laten verlopen en daar hoort een verwarmingsradiator niet bij.

Deze tekst haal ik uit de handleiding van jouw genoemde Whirlpool:

[b][i]De omgevingstemperatuur is te hoog•
De ideale omgevingstemperatuur is tussen 15°C en 20°C.
Wanneer de omgevingstemperatuur hoger is, de kamer luchten[/i]
[/b]


Kijk de diverse handleidingen er maar eens op na.

En je moet je niet blind staren op die garantie, want dat zijn gewoon marketingtechnische trucs, waarbij ze afwegen hoeveel het ze kost t.o.v. de verhoogde omzet en daarmee de winst.
De techniek wordt er echt niet beter van.
Dat heb je toch gezien aan de door gerotte gegalvaniseerde plaat met zo weinig draaiuren, dat mag gewoon niet voorkomen.
Zanussi blijft het budgetmerk van de AEG Electrolux groep

Met vriendelijke groet,  

 

Lampje   Lampje-kl.jpg.24efe35bebc578de8497820696a9554d.jpg

Link naar reactie
Ik heb helaas in mijn huurwoning geen andere locatie om de wasdroger te plaatsen, want als ik deze omwissel met de koelkast, dan staat de koelkast tegen de radiator en die gaat dan ook weer meer energie verbruiken.
Ik heb wel eens gekeken voor een wasdroogcombinatie, maar dat werkt ook niet zo ideaal.
Link naar reactie
In onderstaande video gaat het er ook wat hardhandig aan toe met de waterspuit, maar ik wilde even het gootje voor de warmtewisselaar laten zien, die het water transporteert naar de condens-opvangbak, wat een handig systeem is bij deze Electrolux. Ik hoop dat dit bij AEG/Zanussi ook aanwezig is:

https://www.youtube.com/watch?v=f2wBS4QrDKU
Link naar reactie
Oké, weer wat bijgeleerd.
Als ik mijn Zanussi zo zie staan, nog hagelwit, totaal geen verkleuringen of beschadigingen aan de buitenkant, dan is het eigenlijk zonde om deze weg te doen, maar de onderdelen zijn altijd zo duur dat het bijna meer kost dan de wasdroger zelf.
Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties. Stel gerust een vraag door zelf een nieuw topic te openen.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...