Condensor spoelen en schoonmaken luchtkanalen

Beschrijvingen en handleidingen van klusjes die je goed zelf kunt doen als je witgoed (droger, wasmachine, vaatwasser, koffie apparaat, etc.) stuk of defect is. Kom je er niet uit, vraag dan hulp op het DIY reparatie forum om jouw machine te repareren!
Gebruikersavatar
Lampje
Berichten: 662
Lid geworden op: 08 nov 2018, 22:43

10 mei 2019, 12:45

Vuil in het luchtcircuit vermindert al snel de werking van een wasdroger.

Aan het onderhoud van een wasdroger komt men niet toe. Het schoonmaken van de filters en de losse warmtewisselaar van de verwarming condensdroger is het meeste wat we er aan doen.


Warmtewisselaar-vuil.gifBij de warmtepompdrogers is de techniek anders en is de warmtewisselaar niet losneembaar en daardoor slaat de vervuiling toe.

Met het sponsje, wat bijgeleverd wordt door AEG, los je de inwendige vervuiling niet op.

De kanalen waar zich vuil verzamelt, zijn bij warmtepompdrogers ook minder goed bereikbaar.

De condensor met zijn scherpe ribben, zijn ook goed te reinigen met een warm waterstraaltje, dat water stroomt dan bij AEG weer naar voren in een bakje, waar een kanaal zit naar de pomp, die weer helemaal rechts zit.

Er zijn diverse mogelijkheden om vuil door te spoelen.

Maar als je spoelt, moet je het water ook afvoeren, dat gaat het makkelijkst via het bakje aan de voorkant of in het pompcompartiment.

1 - in de ruimte, waar de condensbak zit, is een overstortleiding, die weer bij de pomp uit komt.
Trek de container er uit en laat met een slang hier (liefst) warm water door lopen, dat gaat dan via de pompruimte en het pompkanaal naar het bakje aan de voorkant. Controleer ook de persleiding van de pomp.

2 - luchtkanaal onder de deur kan ook na wegnemen filter met een straaltje gereinigd worden, een kattenstaart is daar erg handig bij.

3 - Dan is het zaak om het pompcompartiment met het vlottercompartiment te spoelen.
In het vlottercompartiment komen, vanwege de fijne kanaaltjes, veel verstoppingen voor, waardoor de elektronica verkeerde informatie krijgt.
Dit is alleen goed schoon te maken door de pomp en zijn huis te demonteren

Maar hoe moet je dat water weer wegkrijgen?

Dat gaat heel goed met een natzuiger, die van tijd tot tijd bij de Aldi, Lidl of Karwei in de aanbieding zijn voor een paar tientjes.

Het verschil is goed te zien tussen vuile en een schone condensor.

Maar het probleem is hoe doe je dat tegelijkertijd en schoonspuiten en afzuigen?

Zuiger 1.jpgToen heb ik het idee van het afzuigen van de tandarts gepikt , die hangt ook een gekromde afzuiger in je mond.

En dat bracht mij op deze constructie, koperen waterleidingpijp 10 mm, een T-stukje en een knietje.

Dat in elkaar gesoldeerd en moest het geheel nog in de zuigslang van de natzuiger.Zuiger2.jpgHiervoor bleken de doppen van weggooi flesjes precies te passen.
10 mm gaten in de doppen geboord en de twee doppen gevuld met twee componenten lijm.


Zuiger3.gif
Zo kun je de slang in het bakje hangen en de constructie eventueel even vastzetten met gaffer tape om de bak leeg te zuigen tijdens het spoelen.
Met vriendelijke groet,


LampjeBent u tevreden met onze gratis hulp? En draait uw machine weer voor een paar centen?


Wij lusten wel een biertje
Plaats reactie