Bewaken inschakeltijden verwarmingselementen, compressor, condenspomp of ventilator

Goed gereedschap is het halve werk, hier wat tips en trucs, die het allemaal wat makkelijker maakt uw "Truus" gezond te houden
Gesloten
Gebruikersavatar
Lampje
Berichten: 662
Lid geworden op: 08 nov 2018, 22:43

19 nov 2018, 05:16

Bewaken inschakeltijden aandrijfmotor, verwarmingselementen, condenspomp, compressor of ventilator

Wat gebeurt er in het systeem?


Proeflampstekkers.gif

Als je storing wilt zoeken, moet je als eerste weten wanneer en op welk tijdstip de actie van diverse componenten horen te gaan.

Want bijv. mag een verwarmingselement het niet te doen, als de aandrijfmotor pauzeert, tijdens de vochtmeting, of andersom draait, om knopen in wasgoed te voorkomen.
Want op dat moment draaien ook de ventilatoren, die aan de aandrijfmotor zijn gekoppeld, de verkeerde kant uit en geven weinig luchtopbrengst.

Om dat te observeren, is het aan te raden om op de diverse punten proeflampjes aan te sluiten. Kijk hierbij wel uit dat, bijv. de luchtstroom niet te veel verstoord wordt, door van het systeem delen open te laten.

Om een goede indruk te krijgen Is een lampje op bepaalde punten, zoals: de normale draairichting aandrijfmotor; verwarmingselement 1 en 2 waarbij de keuze voor of achter de beveiliging afhankelijk van de storing kan zijn; compressor; condenspomp en; evt. compressorkoeler aan te raden.

Zet deze proeflampen op de aansluitingen en controleer wanneer de component ingeschakeld wordt.

Daarvoor zijn Led proeflampjes uitstekend geschikt.

Maar wil je ook kunnen zien of een spanning "flikkert" dan is de LED lamp daarvoor niet geschikt.

20190124_204825.gifWant de LED lamp heeft een heel stuk electronica in zich met een schakelende voeding (net als bij het witgoed) die alle "stoorpulsen" met elco's netjes afvlakken en de LED keurig blijft branden, terwijl de voeding instabiel is vanwege bijv. een slechte soldering of een slecht relaiscontact.

20190128_155547.jpg

20190128_155643.jpgGebruik voor dit doel een halogeenlamp en kijk naar deze lamp, of hij flikkert als signaal, dat er een slecht contact in de stroomkring zit. (defect relais of slechte soldering)
Gesloten